Kamer aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen
Javascript is uitgeschakeld

Kamer: aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen

Geplaatst: 24-01-2022
Kamer: aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het aantal sociale huurwoningen de komende tijd in ieder geval niet afneemt. Een meerderheid in het parlement nam een motie van de SP hierover aan. Mark Rutte wilde dit aanvankelijk niet toezeggen omdat hij de uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet wilde afwachten, maar mede op aandringen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gaf de premier uiteindelijk toch toe.

In de motie die SP-leider Lilian Marijnissen had ingediend wordt opgemerkt dat het aantal sociale huurwoningen sinds 2013 met 100.000 is afgenomen. Omdat onder het nieuwe kabinet-Rutte IV sociale huurwoningen ook verkocht moeten kunnen worden, vroeg ze het kabinet om extra garanties. Rutte wilde een brief van de nieuwe minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge afwachten voor hij hier harde uitspraken over deed. Marijnissen had hier weinig begrip voor. "Ik kan me geen scenario voorstellen waarin dit geen wenselijke motie is."

Heerma van de coalitiepartij CDA schaarde zich achter de SP. "Als je ambitie is om de komende tien jaar een miljoen woningen bij te gaan bouwen waarvan het coalitieakkoord aangeeft dat twee derde in het betaalbare segment moeten zitten", zei hij. "Ik denk dat de minister-president hier wel kan aangeven, gewoon alleen al getalsmatig, dat als we zó veel gaan bouwen in het betaalbare segment de uitkomst nooit kan zijn dat we eindigen met minder sociale huurwoningen." Marijnissen wees de premier erop dat het een eenvoudige motie is. Die liet zich hierdoor uiteindelijk overtuigen. "Ik vind het prima."

De motie kreeg uiteindelijk steun van alle coalitiepartijen, en ook bijna de voltallige oppositie. Alleen JA21 en de Groep Van Haga stemden tegen.

Overig Bouwnieuws

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt 25-05-2022
Minister sluit bouwen op terpen en palen niet uit 25-05-2022
Huizenprijzen blijven oplopen, tempo lager dan eerder 23-05-2022
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen onzeker 23-05-2022
Fouten in opdracht Afsluitdijk waren voor renovatie bekend 23-05-2022
Kabinet trekt nog eens 680 miljoen euro uit voor Groningen 23-05-2022
Rookmelder nog niet in ons systeem 23-05-2022
Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen 23-05-2022
Huizenbezitters blij met uitstel salderingsregeling zonne-energie 23-05-2022
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro 23-05-2022
 

Onze partners

  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
Sluit deze advertentie