Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - kamer-komt-op-voor-scheefwonende-senior
Javascript is uitgeschakeld

Kamer komt op voor scheefwonende senior

Geplaatst: 05-02-2016
Kamer komt op voor scheefwonende senior

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft grote moeite met de plannen van woonminister Stef Blok om ook scheefwonende AOW'ers toch nog wat meer huur te laten betalen. Aanvankelijk wilde hij deze groep (67.000 gevallen) ontzien, maar dinsdag kwam hij daar plotseling op terug. Een voorstel van PvdA en CDA om de senioren alsnog uit te zonderen van de extra huurverhoging voor scheefwoners, gaat het dinsdag waarschijnlijk halen.

Scheefwoners, mensen die in een sociaal huurhuis zitten dat eigenlijk te goedkoop voor ze is, krijgen een huurverhoging van 4 procent plus inflatie. Omdat ouderen bijvoorbeeld minder snel een hypotheek krijgen, wilde Blok ze eerst van de verhoging vrijstellen. Dinsdag bleek dat hij dit voordeel liever gunt aan gezinnen vanaf vier leden. PvdA en CDA stellen nu voor beide groepen uit de wind te houden.

Boos
Barry Madlener van de PVV stond na het indienen van dit voorstel donderdag op de achterste benen omdat hij hetzelfde plan had uitgewerkt. Hij vindt het geen stijl dat PvdA en CDA het amendement op eigen houtje indienden, maar die zeggen weer dat ze al eerder bezig waren en een goede dekking hebben. Madlener bleef boos, maar kiest voor de ouderen en zal met PvdA en CDA meestemmen. Albert de Vries van de PvdA zei na afloop dat hij niet meestemt met hetzelfde, eveneens ingediende voorstel van de PVV 'omdat het niet gedekt is en we toch al niet zo graag met de PVV meestemmen.' SP en ChristenUnie willen de ouderen ook ontzien, net als de VVD als de financiering klopt.

Woningverbeteringen
Het sparen van beide groepen scheelt de woningcorporaties dertien miljoen en andere verhuurders van sociale huizen twee miljoen. PvdA en CDA denken dit recht te trekken met een bepaalde verrekening van woningverbeteringen, maar hoe dit uitpakt is lastig te berekenen. Liane den Haan van ouderenbond ANBO is verheugd over de actie in de Kamer: 'Minister Blok wordt hiermee gecorrigeerd en dat is maar goed ook. Want er gebeurt te weinig om het ernstige tekort aan geschikte seniorenwoningen terug te dringen.'

Overig Bouwnieuws

Rotterdam zet nieuwe stap om wijken van gas af te halen 21-01-2020
Huren in vrije sector stijgen minder hard 21-01-2020
Verwarmingsbuis barst in Russisch hotel: vijf doden 20-01-2020
Wiebes: investeringsfonds eerder aanjager dan blijver 20-01-2020
Machineverhuurder Boels verhoogt bod op Finse branchegenoot 20-01-2020
Liander: veel meer vraag naar aardgasloze aansluitingen nieuwbouw 20-01-2020
Vrees voor herhaling PFAS-crisis 20-01-2020
Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit 19-01-2020
'Recordjaar voor vastgoedinvesteringen in Nederland' 16-01-2020
Binnen één dag helemaal up to date over architectuur 16-01-2020
 

Onze partners

  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
Sluit deze advertentie