Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - klap-voor-bam-op-beurs-na-jaarhelft-in-het-rood
Javascript is uitgeschakeld

Klap voor BAM op beurs na jaarhelft in het rood

Geplaatst: 09-07-2019
Klap voor BAM op beurs na jaarhelft in het rood

BUNNIK - BAM zal de eerste zes maanden van dit jaar afsluiten met rode cijfers. De beursgenoteerde bouwer kampt met hogere kosten dan verwacht voor een groot infraproject en enkele niet-woonbouwprojecten in Duitsland en een project van onderdeel BAM International. Al met al vallen de kosten volgens BAM 90 miljoen euro hoger uit dan geraamd.

Het gaat in dit geval om projecten die in 2013 en 2014 zijn gestart. De extra kosten die BAM moet maken zijn volgens de bouwer deels verhaalbaar. Met opdrachtgevers wordt gesproken over compensatie. BAM weet nog niet wat dat oplevert en houdt vorderingen buiten de boeken. De bouwer zal door de extra kosten met rode cijfers komen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers op 22 augustus. Voor het hele jaar rekent BAM nog wel op winst, maar minder dan waar het eerder van uitging.

Het is niet voor het eerst dat projecten van BAM qua kosten hoger uitvallen dan vooraf aangenomen. Eerdere probleemprojecten maakten dat het bedrijf beloofde voorzichtiger te zijn met aanbestedingen. Een woordvoerder benadrukt dat het gaat om projecten die al eerder waren aanbesteed.

Voorheen moest het bedrijf ook al miljoenen afschrijven op een sluisproject in IJmuiden. BAM-baas Rob van Wingerden zegt het te betreuren dat deze ontwikkelingen de prestaties van overige activiteiten overschaduwen. Hij zegt dat BAM de lessen heeft geleerd bij het inschrijven voor nieuwe projecten. Dat zal uiteindelijk resulteren in een betere balans tussen risico en beloning. De bouwer hield de strategische doelen voor volgend jaar in de lucht.

Het bedrijf riep eerder al een speciaal comité (Executive Committee) in het leven om sneller en beter te kunnen beslissen over strategische kwesties. Ook werd een kwaliteitsdirecteur aangesteld die onder meer het projectmanagement, in het bijzonder van grotere projecten, moet verbeteren bij de bouwer.

BAM heeft de voorbije periode naar eigen zeggen alle projecten langs de meetlat gelegd als onderdeel van het 'back in shape'-programma. Daaruit kwamen de bovengenoemde problemen naar voren. Op 22 augustus zal het bedrijf verder in details treden.

Beleggers schrokken van de aankondiging van BAM. Het aandeel van de bouwer noteerde maandag in de vroege handel bijna een kwart lager.

Overig Bouwnieuws

Bouwkosten Online update juli: Hellende daken 16-07-2019
Woningnood aanpakken met energietransitie als breekijzer 16-07-2019
Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei 16-07-2019
'Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af' 16-07-2019
'Leegstand in de winkelstraat neemt weer toe' 16-07-2019
MVRDV ontwerpt laboratoriumcomplex Amsterdam Sciencepark 15-07-2019
Vestia krijgt 175 miljoen in derivatenzaak 15-07-2019
CBS: Nieuwbouwhuis almaar duurder 15-07-2019
Tijdelijke stop op bouw nieuwe datacenters 12-07-2019
Station Sloterdijk krijgt opknapbeurt 12-07-2019
 

Onze partners

  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Redumax
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie