Kom met boetes voor gemeenten die niet aan bouwafspraken hou
Javascript is uitgeschakeld

'Kom met boetes voor gemeenten die niet aan bouwafspraken houden'

Geplaatst: 07-10-2021
'Kom met boetes voor gemeenten die niet aan bouwafspraken houden'

AMSTERDAM - Makelaarsvereniging NVM wil boetes voor gemeenten die zich niet houden aan afspraken over het aantal te bouwen woningen. "Er zijn woondeals, maar als een gemeente daarmee niets doet, staan er nu nog geen sancties op", zei NVM-voorzitter Onno Hoes bij de toelichting op de kwartaalcijfers, waarin hij ook een 'masterplan' voor de woningmarkt ontvouwde.

Hoes denkt bijvoorbeeld aan een boete per dag als een gemeenten zich niet aan bouwafspraken houden, vergelijkbaar met een boete voor het niet betalen van belasting. "Zo kun je financiƫle prikkels inbouwen waardoor het voor gemeentes interessant wordt sneller te bouwen." De overheid moet dit volgens Hoes verder uitwerken.

Volgens de NVM is wonen een "primaire levensbehoefte" in de Grondwet en moeten lokale overheden zich aan afspraken houden. Woningbouwplannen zijn volgens Hoes afhankelijk van gemeenteraden. Een minister zou volgens Hoes afspraken moeten afdwingen zoals destijds met de bouw van Vinex-wijken is gedaan. "Als gemeenten niks doen, moet het Rijk het afdwingen en grootschalige locaties instellen om te op te bouwen", zegt Hoes.

Het woningmarktprobleem is volgens Hoes landelijk zo groot, dat er centraal geregisseerd moet worden. "Nationale problemen moet je nationaal aanpakken." Verder wijst hij op de trage vergunningsverlening die de situatie verergert.

Fiscale voordelen voor zowel koop- als huurhuizen moeten volgens de NVM ook aangepakt worden. Dan gaat het om het afschaffen en afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing. Ook de zogeheten jubelton, het belastingvrij schenken van geld van ouders aan kinderen, moet weg. De NVM wil ook tijdslimieten op woningmarktregelingen. "De regelingen die we nu hebben zijn voor de eeuwigheid en we moeten af van het stapelen van regelingen."

De NVM wijst ook op het bouwen van meer woonhuizen en eengezinswoningen in plaats van appartementen. Dit bepleitte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) eerder ook. Volgens het EIB is de planning in de woningbouw momenteel scheef en worden er te veel appartementen gebouwd. Daardoor stokt de doorstroming op de woningmarkt. Verschillende hypotheekadviseurs zeiden onlangs juist dat de doorstroom van 50-plussers "cruciaal" is voor de woningmarkt. Maar dan moeten er wel passende huizen beschikbaar zijn, zoals appartementen.

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst' 14-10-2021
 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
  • Fermacell
Sluit deze advertentie