Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - koopregelingen-nieuwbouwwoningen-in-het-nauw
Javascript is uitgeschakeld

'Koopregelingen nieuwbouwwoningen in het nauw'

Geplaatst: 05-06-2020
'Koopregelingen nieuwbouwwoningen in het nauw'

VOORBURG - Regelingen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken voor starters, zoals Koopgarant, worden door de huidige belastingregels nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dat vindt branchevereniging NVB-Bouw.

Volgens de organisatie komt door de gestegen huizenprijzen vrijwel geen woning meer in aanmerking voor een speciale belastingvrijstelling. Daardoor zijn die regelingen niet meer aantrekkelijk voor bouwers, wat de toegang tot de woningmarkt voor steeds meer mensen zou beperken.

Het gaat om regelingen waarbij bouwondernemers nieuwbouwwoningen met korting aan consumenten verkopen, vaak onder de voorwaarde dat indien de koper zijn woning enkele jaren later weer verkoopt, hij de korting op dat moment terugbetaalt aan de ondernemer. Daarmee bevorderen de woningbouwers de toegang tot de woningmarkt voor mensen met lage inkomens.

Maar omdat de woning dan voor een lager bedrag wordt verkocht, dreigt op grond van de wet zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting verschuldigd te zijn. In 2014 heeft het kabinet aangegeven dit ongewenst te vinden en is met een speciale beleidsregeling dubbele belastingheffing tegengegaan. Deze vrijstelling geldt echter slechts voor woningen met een marktwaarde tot 240.000 euro, omdat in 2014 een gemiddelde woning zoveel waard was. Sindsdien is de gemiddelde marktwaarde van woningen echter fors gestegen. Hierdoor komt momenteel vrijwel geen enkele woning meer in aanmerking.

De oplossing is simpel, stelt algemeen directeur Coen van Rooyen van NVB-Bouw. Door de marktwaarde uit het besluit te vervangen door de zogeheten NHG-grens lost de overheid het probleem volgens hem permanent op. "Juist nu er een tekort van maar liefst 315.000 woningen in Nederland is, moeten we in staat zijn minder kapitaalkrachtige kopers te helpen met hun toetreding tot de woningmarkt", aldus de branchevoorman.

Overig Bouwnieuws

'Verbeter brandveiligheid parkeergarages met elektrische auto's' 09-07-2020
Stijging huizenprijzen zet tweede kwartaal door ondanks coronacrisis 09-07-2020
UNStudio levert winnende ontwerp Zuid-Koreaans voetbalcentrum 09-07-2020
ABN AMRO: huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag 09-07-2020
Sterkste stijging huizenprijzen eurozone in bijna 13 jaar 08-07-2020
Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof 08-07-2020
Boete voor staalbouwbedrijf na dodelijk bedrijfsongeval 08-07-2020
Rotterdam en Den Haag steken ruim 400 miljoen in tramnet 08-07-2020
Ruim tweehonderd laadpalen per dag erbij in 2021 08-07-2020
Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen 07-07-2020
 

Onze partners

  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
Sluit deze advertentie