Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - krapte-op-woningmarkt-neemt-weer-verder-toe
Javascript is uitgeschakeld

Krapte op woningmarkt neemt weer verder toe

Geplaatst: 09-01-2020
Krapte op woningmarkt neemt weer verder toe

NIEUWEGEIN - De krapte op de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toegenomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staan minder huizen te koop, terwijl de prijzen blijven stijgen, gestuwd door de grote vraag naar woningen.

Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat de verkopen in de afgelopen periode ruim 3 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Makelaars aangesloten bij de NVM verkochten bijna 40.400 woningen. De gemiddelde transactieprijs van een verkochte woning nam op jaarbasis met 8 procent toe tot 326.000 euro. Daarmee is na drie kwartalen van afvlakking weer een sterkere plus te zien. De prijzen stijgen nu al ruim zes jaar op rij en de brancheorganisatie verwacht dat de prijzen nog verder zullen toenemen.

Daarnaast werden afgelopen kwartaal ruim 4 procent minder woningen te koop gezet, waarmee het totale aanbod te koop staande huizen verder krimpt. Daarbij was sprake van minder bestaande huizen en nieuwbouwwoningen die in de verkoop gingen. Bij de nieuwbouw kan de problematiek rond stikstof en PFAS een rol spelen, denkt de NVM. Door de regelgeving worden bouwers beperkt in hun mogelijkheden en worden projecten opgeschoven. De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning nam in een jaar tijd met 10 procent toe tot 388.000 euro. Door de stijgende prijzen staan nieuwbouwwoningen ook langer te koop. De NVM waarschuwde eerder al dat nieuwbouw onbetaalbaar dreigt te worden.

De NVM zegt dat er steeds minder keuze is op de woningmarkt voor 'Jan Modaal'. Volgens de vereniging kon een gemiddelde potentiële koper in het afgelopen kwartaal kiezen uit 2,8 woningen, terwijl dit een jaar eerder nog 3,6 was. Die zogenoemde krapte-indicator van de NVM zakte daarmee naar het laagste niveau sinds 2000. Voor kopers met een beperkter budget is de keuze in grote delen van het land zelfs minder dan twee woningen.

NVM-voorzitter Onno Hoes stelt dat inmiddels sprake is van woningnood. Door het beperkte aanbod worden de prijzen aangejaagd, waardoor steeds meer mensen boven de vraagprijs gaan bieden van woningen die wel beschikbaar zijn. De vraagprijs van een gemiddeld te koop staande woning is inmiddels 454.000 euro, een toename van bijna 9 procent.

"De koopwoningmarkt zal in het komende jaar door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Nu zien we al dat koopstarters steeds verder in de knel komen. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog", aldus Hoes. Ongeveer de helft van de NVM-makelaars denkt dat in 2020 het aantal transacties zal dalen.

Overig Bouwnieuws

Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan op stroomnet 23-01-2020
Bonden blij met advies stoppen flexibilisering arbeidsmarkt 23-01-2020
'Woningaanbod verdampt voor inkomens onder de €55.000' 23-01-2020
FNV: steek geld in duurzame innovaties voor behoud banen bouw 22-01-2020
EIB: 'Bouwsector krimpt en ook in 2021 geen groei' 22-01-2020
Rotterdam zet nieuwe stap om wijken van gas af te halen 21-01-2020
Huren in vrije sector stijgen minder hard 21-01-2020
Verwarmingsbuis barst in Russisch hotel: vijf doden 20-01-2020
Wiebes: investeringsfonds eerder aanjager dan blijver 20-01-2020
Machineverhuurder Boels verhoogt bod op Finse branchegenoot 20-01-2020
 

Onze partners

  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
Sluit deze advertentie