Malieveld op de schop
Javascript is uitgeschakeld

Malieveld op de schop

Geplaatst: 19-06-2018
Malieveld op de schop

DEN HAAG - Het Malieveld in Den Haag, vaak het toneel van demonstraties en evenementen, krijgt deze zomer een opknapbeurt. Het veld krijgt nieuw gras en een nieuw afwateringssysteem, zodat er geen grote plassen meer ontstaan. Bovendien wordt het terrein geëgaliseerd.

Volgens Staatsbosbeheer, dat het Malieveld samen met de Koekamp en het Haagse Bos sinds 1899 beheert, kost de opknapbeurt 650.000 euro. Het ,,openbaarste stukje Nederland'', zoals Staatsbosbeheer het Malieveld noemt, is de hele zomer afgesloten en een deel gaat pas met de kermis in september weer open. Een ander deel wordt pas in oktober opengesteld om het ingezaaide gras rust te geven. De Veteranendag op 30 juni is voorlopig het laatste evenement. Demonstraties moeten in die periode elders in Den Haag plaatsvinden.

Door veelvuldig gebruik en hoosbuien zijn op het Malieveld kuilen ontstaan, waardoor zich na regenval grote plassen vormen. Het gras is op sommige delen verdwenen.

Nieuw gras, drainagebuizen en natuursteenkorrels onder de grasmat zorgen ervoor dat het veld in de toekomst goed bruikbaar blijft voor protest en bij evenementen.

Het Malieveld is een open vlakte bij het Haagse Bos. Vroeger stonden er ook bomen, maar die werden in de Tachtigjarige Oorlog gekapt, zodat het hout kon worden gebruikt in verdedigingswerken. De vruchtbare grond spoelde weg door de regen, waardoor er geen nieuwe bomen konden groeien. Het veld bleef een open vlakte.

De adel gebruikte het veld later om het spel malie te spelen. Daarbij tikten ze een bal met een houten stok over een baan. Aan het spel heeft het Malieveld zijn naam te danken.

Willem van Oranje bepaalde in 1576 dat het Malieveld en het Haagse Bos tot in eeuwigheid in het bezit van de staat moesten blijven. Het veld en het bos mogen niet worden verkocht en er mogen geen bomen worden gekapt. Dat verbod geldt tot op de dag van vandaag. Daardoor kon het geplande Nationaal Historisch Museum in 2008 niet op het Malieveld komen. En in 2010 bleek dat Staatsbosbeheer het veld en het bos niet mochten verkopen voor een bezuiniging.

Het Malieveld was ook het toneel van de grootste betoging in de Nederlandse geschiedenis. In oktober 1983 demonstreerden meer dan een half miljoen mensen tegen de plaatsing van kernwapens.

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
Sluit deze advertentie