Marineterrein in amsterdam wordt innovatief nieuw stuk stad
Javascript is uitgeschakeld

Marineterrein in Amsterdam wordt 'innovatief' nieuw stuk stad

Geplaatst: 16-11-2021
Marineterrein in Amsterdam wordt 'innovatief' nieuw stuk stad

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsbestuur heeft de plannen bekendgemaakt voor het Amsterdamse Marineterrein. Het gebied in het centrum van de stad, dat honderden jaren in handen was van Defensie, krijgt een stadspark, zo'n achthonderd woningen en er komen ongeveer 2300 arbeidsplaatsen voor kleinere innovatieve bedrijven. Ook is er plek voor 1400 studenten en onderwijspersoneel en voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport.

De plannen zijn dinsdag vrijgegeven voor inspraak. Volgens verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt komt de nieuwe wijk in het teken te staan van innovatie en oplossingen voor stedelijke vraagstukken. De buurt is deels autovrij en blijft voor 70 procent onbebouwd. De gebouwen worden 20 tot 30 meter hoog, met enkele uitschieters van 40 meter. Alle monumentale gebouwen blijven behouden.

Het terrein op het eiland Kattenburg, aan de oostkant van de binnenstad, was sinds 1655 in gebruik door de Koninklijke Marine en hermetisch afgesloten voor Amsterdammers. In 2013 kondigde het ministerie van Defensie aan het gebied aan Amsterdam terug te willen geven vanwege bezuinigingen. In de zomer van 2018 had de marine helemaal weg moeten zijn, maar vlak ervoor gaf Defensie aan toch te willen blijven en de helft van het terrein te willen houden. Vorig jaar kwamen de gemeente en het ministerie tot een definitieve verdeling van het terrein. Defensie blijft er met een compacte kazerne en de rest van het gebied wordt een plek om te leren, wonen, werken, sporten en recreëren.

De transformatie van het 14 hectare grote terrein valt niet bij iedereen even goed. Volgens de wethouder zijn er zorgen bij omwonenden, die vrezen dat het er straks heel druk wordt en er daardoor te weinig groene openbare ruimte is. Naar aanleiding van enkele informatiebijeenkomsten heeft de gemeente volgens hem al aanpassingen gedaan in de plannen. Zo is de maximale hoogte van de gebouwen aangepast van 50 naar 40 meter en is ervoor gekozen de bebouwing te concentreren in een bepaald gebied waardoor er meer ruimte overblijft voor groen. De gemeenteraad stemt naar verwachting halverwege volgend jaar over de plannen.enteren

Overig Bouwnieuws

Arme wijken wachten langst op dubbel glas 24-11-2021
'Steeds meer wanbetaling in de bouw' 24-11-2021
Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder 24-11-2021
Veel infrastructuurprojecten kunnen door met investering 24-11-2021
Loonsverhoging aanstaande voor medewerkers timmerindustrie 23-11-2021
Enorm windpark op zee bij Ierland voor productie waterstof 23-11-2021
Verplichte aanleg laadpalen voor auto bij Britse nieuwbouw 23-11-2021
Woningprijzen in oktober net zoveel gestegen als in september 23-11-2021
Aandacht voor jonge en oude stukadoors en vloerenleggers in cao 23-11-2021
Chinese steden versoepelen regels bouwkavels 23-11-2021
 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • K√∂ster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie