Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen
Javascript is uitgeschakeld

Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen

Geplaatst: 28-02-2023
Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen

AMSTERDAM - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft bouwt al bijna een jaar in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland aan een nieuw hyperscale datacentrum en een eigen hoogspanningsstation, zonder over de benodigde vergunningen te beschikken, schrijft NRC. Boeren en omwonenden vrezen dat de bouwwerken straks klaar zijn zonder dat er ooit een bouw- of stikstofvergunning is afgegeven.

Honderden Britse en Ierse bouwvakkers werken sinds april 2022 op industriegebied Het Venster naast de A7 in de gemeente Hollands Kroon aan een uitbreiding van het bestaande Microsoft datacentrumconglomeraat. De vergunningsverlening voor de nieuwbouw ligt echter stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt.

Het softwareconcern moet al een maand bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland de vergunningen afgeeft, gegevens aanleveren waaruit blijkt dat er bij de bouw nauwelijks stikstof zou zijn vrijgekomen. Dat lukt niet, onder meer omdat er bij de bouw zware dieselmachines zijn gebruikt, die veel stikstof uitstoten.

Microsoft ontkent aan Archidat Bouwformatie dat er gebouwd wordt zonder vereiste vergunningen en reageert: 'Na het besluit dat het bevoegd gezag bij de provincie Noord-Holland is komen te liggen, heeft Microsoft besloten de vergunning op provinciaal niveau opnieuw in te dienen. In dit proces heeft de provincie Microsoft een gedoogvergunning verleend in september 2021. Microsoft is voortdurend in gesprek met zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Hollands Kroon om ervoor te zorgen dat we in alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie, voldoen aan alle vereiste- en toepasselijke wet- en regelgeving.'

Overig Bouwnieuws

Werkgeversverenigingen aan kabinet: pas de stikstofregels aan 27-03-2023
Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen 23-03-2023
Steden willen extra maatregelen zodat woningbouw kan doorgaan 23-03-2023
Veel valgevaar bij controle 200 bouwplaatsen 23-03-2023
Boer zoekt koper, maar interesse valt tegen 23-03-2023
Vrees voor groei files door stikstofbeleid 23-03-2023
Hornbach blijft groeien en heeft kwart marktaandeel 23-03-2023
Klimaatvragen stuwen omzet Royal HaskoningDHV 23-03-2023
Minister gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen 23-03-2023
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken 22-03-2023
 

Onze partners

  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
Sluit deze advertentie