Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - minister-stikstof-ecologen-hebben-mogelijk-druk-ervaren
Javascript is uitgeschakeld

Minister: stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

Geplaatst: 19-02-2020
Minister: stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

DEN HAAG - Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.

"Dit beeld komt naar voren uit gesprekken die gevoerd zijn met destijds betrokken medewerkers", schrijft de bewindsvrouw op Kamervragen van GroenLinks. Die partij wilde tekst en uitleg van Schouten na berichtgeving in NRC dat het ministerie van Economische Zaken druk heeft uitgeoefend op ecologen die betrokken waren bij de totstandkoming van het PAS tussen 2011 en 2015.

Ecologen zouden onder druk van het ministerie kritische noten over natuurherstel hebben herschreven, omdat het kabinet prioriteit gaf aan infrastructuurprojecten.

In mei vorig jaar zette de Raad van State een streep door dat programma. Het biedt niet genoeg bescherming aan speciale natuurgebieden, oordeelde de RVS.

"Er is vanuit het ministerie voor zover nu bekend geen druk uitgeoefend om onderzoeksresultaten aan te passen", benadrukt het ministerie. Sinds de publicatie in NRC hebben zich geen betrokkenen gemeld die druk hebben ervaren of hebben uitgeoefend.

Tijdens de ontwikkeling van het PAS was er vanuit de politiek urgentie om het uitgeven van bouw- en infrastructuurvergunningen zo snel mogelijk op gang te brengen, erkent Schouten. "Dit leidde tot scherpe deadlines voor de ontwikkeling van het PAS, dat met steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is ingevoerd."

Het Programma Aanpak Stikstof regelde dat vergunningen voor projecten die stikstof uitstoten verleend werden, zolang er maar werd toegezegd dat de stikstofuitstoot in de toekomst gecompenseerd zou worden. Dat was veel te vrijblijvend, oordeelde de de hoogste bestuursrechter in mei. Die uitspraak stortte het huidige kabinet in een enorme crisis omdat de vergunningverlening meteen vastliep.

Overig Bouwnieuws

'Corona raakt markt voor verhuur kantoren en bedrijfsruimte hard' 02-04-2020
Omgevingswet opnieuw uitgesteld 02-04-2020
'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning' 02-04-2020
NVM: 'Een goede woning is belangrijker dan ooit' 01-04-2020
Woningcorporatie Stadgenoot onder verscherpt toezicht 31-03-2020
Bouwbedrijf BAM schrapt dividend en trekt prognoses in 31-03-2020
Haarlemmermeer wil zonneakker naast landingsbaan Schiphol 31-03-2020
Staalreus ArcelorMittal schroeft productie terug door coronavirus 31-03-2020
Minimumtarief voor stroom uit eigen zonnepanelen 31-03-2020
Havensteder zet drones in voor onderhoudsinspecties gebouwen 30-03-2020
 

Onze partners

  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
Sluit deze advertentie