Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - nam-in-beroep-tegen-uitspraak-waardedaling
Javascript is uitgeschakeld

NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling

Geplaatst: 25-09-2015
NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling

ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin hij stelt dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moet worden. Dat meldt de NAM vrijdag. De bevingen hangen samen met gaswinning door de NAM in het gebied.

'De uitspraak van de rechter is onduidelijk', zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdeling aardbevingen van NAM. 'We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen.' De uitspraak geeft volgens NAM geen duidelijkheid over welk gebied onder de compensatieregeling valt. Ook wil de NAM weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen en is onduidelijk of huizenbezitters meerdere keren schadevergoeding kunnen aanvragen.

Ongelijke uitkomsten
De NAM is het niet met de rechter eens dat de waardedaling op een willekeurig moment gecompenseerd kunnen worden. 'Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moeten laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop.' Bovendien werkt de NAM samen met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, aan een 'samenhangend pakket van regelingen' voor waardevermeerdering, nieuwbouw en nieuwbouwinnovatie. Alders werkt samen met de NAM aan een fonds voor achterstallig onderhoud en een uitkoopregeling. 'We blijven werken aan deze maatregelen, zodat we de woningmarkt positief kunnen stimuleren ', zegt Verwoerd.

Claimen
De stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen won begin september een rechtszaak van de NAM. De stichting behartigt de belangen van meer dan 1.700 huiseigenaren. Ook woningcorporaties hadden zich bij de rechtszaak aangesloten. Door het hoger beroep duurt het nu langer voordat woningeigenaren hun waardevermindering kunnen claimen.

Overig Bouwnieuws

Rotterdam zet nieuwe stap om wijken van gas af te halen 21-01-2020
Huren in vrije sector stijgen minder hard 21-01-2020
Verwarmingsbuis barst in Russisch hotel: vijf doden 20-01-2020
Wiebes: investeringsfonds eerder aanjager dan blijver 20-01-2020
Machineverhuurder Boels verhoogt bod op Finse branchegenoot 20-01-2020
Liander: veel meer vraag naar aardgasloze aansluitingen nieuwbouw 20-01-2020
Vrees voor herhaling PFAS-crisis 20-01-2020
Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit 19-01-2020
'Recordjaar voor vastgoedinvesteringen in Nederland' 16-01-2020
Binnen één dag helemaal up to date over architectuur 16-01-2020
 

Onze partners

  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • DigiOffice
  • Holland Mast
Sluit deze advertentie