Nederland moet gigantisch deltaplan maken
Javascript is uitgeschakeld

'Nederland moet gigantisch deltaplan maken'

Geplaatst: 10-08-2021
'Nederland moet gigantisch deltaplan maken'

ROTTERDAM - Heel de wereld kijkt naar Nederland als het gaat om de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Dat zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat is het gevolg van de ligging beneden de zeespiegel en onze strijd tegen het water. Ons land moet volgens hem dan ook het voortouw nemen in de aanpak van de problemen en een deltaplan ontwikkelen dat zijn weerga niet kent.

Dit wordt de grootste opgave waar Nederland ooit voor gestaan heeft, zegt hij. Het moet een deltaplan worden waarin niet alleen het water, de zee en de rivieren worden meegenomen, maar ook allerlei andere aspecten: perioden van droogte en verder energie, milieu, landbouw, woningbouw, economie, juridische zaken en de gevolgen voor de mensen, aldus Rotmans. "We komen er niet alleen met ingenieurs. We moeten alle disciplines bij elkaar brengen. En we moeten het ook samen doen met de natuur, niet tegen de natuur in."

De hele onderneming kan wel een eeuw in beslag nemen en honderden miljarden euro's gaan kosten, maar niets doen is nóg duurder. "Kijk alleen naar de gevolgen van de overstromingen in Valkenburg. Een kleine plaats, 450 miljoen euro!"

Intussen moet de regering beseffen dat ze ook al meerdere keren door de rechter is teruggefloten in klimaatzaken. Dat kan zo toch ook niet doorgaan, aldus de hoogleraar. "Straks staat ze elk jaar voor de rechter."

Iedere vierkante meter van ons land zal op de schop moeten en er is ook eigenlijk geen tijd meer te verliezen, zegt Rotmans. "We hebben nog tien jaar om het aan te pakken, maar we zijn op dit moment een land zonder plan en zonder visie." Toch kunnen we het echter wel degelijk, dat deltaplan uitdenken: "Er zit in Nederland ongelofelijk veel kennis, we zijn er in de hele wereld om bekend, we adviseren overal op watergebied."

Overig Bouwnieuws

Arme wijken wachten langst op dubbel glas 24-11-2021
'Steeds meer wanbetaling in de bouw' 24-11-2021
Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder 24-11-2021
Veel infrastructuurprojecten kunnen door met investering 24-11-2021
Loonsverhoging aanstaande voor medewerkers timmerindustrie 23-11-2021
Enorm windpark op zee bij Ierland voor productie waterstof 23-11-2021
Verplichte aanleg laadpalen voor auto bij Britse nieuwbouw 23-11-2021
Woningprijzen in oktober net zoveel gestegen als in september 23-11-2021
Aandacht voor jonge en oude stukadoors en vloerenleggers in cao 23-11-2021
Chinese steden versoepelen regels bouwkavels 23-11-2021
 

Onze partners

  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
Sluit deze advertentie