Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - nibc-neemt-belang-in-houtskeletbouwer-vadeko
Javascript is uitgeschakeld

NIBC neemt belang in houtskeletbouwer Vadeko

Geplaatst: 06-01-2021
NIBC neemt belang in houtskeletbouwer Vadeko

DEN HAAG - Investeringsvehikel NIBC Mezzanine & Equity Partners, van de Haagse zakenbank NIBC Bank, neemt een minderheidsbelang van 40 procent in de prefab houtskeletbouwer Vadeko. Het bedrijf, gevestigd in het Groningse Winsum, behaalde vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro met circa honderd werknemers. Dit heeft Marktlink Fusies & Overnames, die de transactie heeft begeleid, vandaag bekendgemaakt.

Vadeko is specialist in het ontwerpen, produceren, transporteren en monteren van duurzame en kostenefficiënte prefab houtskeletbouwconstructies (“HSB”) met een compleet productaanbod van dakelementen tot en met complete HSB-casco’s voor woningen. Het bedrijf staat sinds 2015 onder leiding van ondernemers Mark Timmer en Wiebe Postma. Komend jaar wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding van gebouwen en onder andere een additionele productielijn waarbij de nadruk op gevelelementen komt te liggen. Naar verwachting kan er dan ruim 50.000 m2 aan extra gevelelementen per jaar worden geproduceerd.

Zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw maken in toenemende mate gebruik van prefab houtskeletbouwelementen. De hogere bouwsnelheden die gerealiseerd kunnen worden en strengere milieueisen vanuit de overheid liggen hier mede aan ten grondslag. Bouwen met hout zorgt namelijk met zijn duurzame eigenschappen zoals hernieuwbaarheid, goede isolatiewaardes en een minder milieubelastend productieproces voor onder andere CO2-reductie. Ook verloopt het werk door prefab houtskeletbouw-elementen op de bouwplaats efficiënter en zijn er minder transportbewegingen nodig, waarbij het proces schaalbaar is en past binnen de industrialisatie van de bouw.

Schrijnend woningtekort
De verwachting van zowel ondernemers Timmer en Postma als investeerder NIBC is dat de markt van prefab houtskeletbouw zich blijft door ontwikkelen. Tot en met 2030 is er een sterke vraag naar circa 1 miljoen nieuw te realiseren woningen. “Momenteel wordt voor ongeveer 70% van alle grondgebonden woningen al een prefab houtskeletbouw dak toegepast. Het aandeel van houtskeletbouw gevelelementen groeit bovendien sterk en wint met name vanuit het milieuaspect snel terrein ten opzichte van concurrerende bouwsystemen als prefab beton.” aldus Wiebe Postma. “Het aandeel van volledige houtskeletbouw cascowoningen is daarnaast nog geen 5% van het totaal. Het groeipotentieel van de markt, ook met het oog op het schrijnende woningtekort, is dus aanzienlijk.”

NIBC Bank, zelf net overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone, gaat Vadeko met kapitaal en adviezen ondersteunen bij zijn groeiambities. "De doelstelling is om de omzetcapaciteit in de periode tot en met 2025 te vergroten tot 24 miljoen à 25 miljoen euro", zegt directeur Mark Timmer (38) in een toelichting. "Door autonome groei." Eventuele extra groei wil het bedrijf realiseren door overnames.

Timmer en mededirecteur Wiebe Postma (33) verkopen een deel van hun belang en blijven ieder voor 30 procent eigenaar. Zij blijven het bedrijf leiden. Wat NIBC betaalt voor zijn participatie wordt niet bekendgemaakt.

Overig Bouwnieuws

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer 26-01-2021
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie 26-01-2021
Huizenprijzen stegen in Groningen het hardst 26-01-2021
Vattenfall gaat samenwerken met Shell voor waterstoffabriek 26-01-2021
Installatiebranche heeft groeiend tekort aan vakmensen 26-01-2021
'Veel mensen moeten huis uit bij einde aflossingsvrije hypotheek' 26-01-2021
Farmabedrijven investeren miljarden in Nederland 26-01-2021
Heijmans haalt grote onderhoudsklus vaarwegen binnen 26-01-2021
'Lagere overheden hebben bijna twee miljard nodig voor klimaatakkoord' 26-01-2021
'Waterstof onmisbaar in duurzame economie' 26-01-2021
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie