Nieuwbouw productie hoeft niet terug te vallen
Javascript is uitgeschakeld

'Nieuwbouw productie hoeft niet terug te vallen'

Geplaatst: 26-01-2023
'Nieuwbouw productie hoeft niet terug te vallen'

DEN HAAG - "Als we er met zijn allen de schouders onder zetten hoeft de nieuwbouw niet terug te vallen", zegt voorzitter Martin van Rijn van woningcorporatiekoepel Aedes. De corporaties staan volgens hem klaar om hun nieuwbouwproductie te verhogen. "Als er betaalbare bouwgrond is en er geschikte locaties zijn, kunnen wij aan de slag."

Met deze woorden reageert Van Rijn, die in 2020 nog tijdelijk minister van Medische Zorg was, op een donderdag verschenen rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daarin staat dat bouwbedrijven in Nederland dit jaar en volgend jaar naar verwachting bijna een tiende minder woningen zullen opleveren dan vorig jaar. De gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes zetten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau een rem op de bouw. Daarnaast kregen bouwers eind 2022 te maken met een stikstoftegenvaller die waarschijnlijk meespeelt in de krimp.

"Locaties zijn vaak de bottleneck en dat hangt samen met de grondprijs. Het is woningcrisis, de urgentie is hoog, het kan niet zo zijn dat bouwlocaties ongebruikt blijven liggen omdat er nu even wat minder rendement te behalen is", zegt Van Rijn over de situatie. "Wat mij betreft mag de minister ook daar meer regie op nemen. Soms kunnen dingen, simpel weg omdat het moet. Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbijgaan, woningcorporaties zitten te springen om die locaties. We mogen al die mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou laten staan."

Woningcorporaties hebben eerder de handtekening gezet om de komende jaren 250.000 sociale huurwoningen en 50.000 middenhuurwoningen te bouwen. "Natuurlijk weet ik dat er nog van alles geregeld moet worden voordat die woningen er staan en dat het tij even tegen zit. Maar we mogen ons daardoor niet uit het veld laten slaan", aldus Van Rijn.

Overig Bouwnieuws

Werkgeversverenigingen aan kabinet: pas de stikstofregels aan 27-03-2023
Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen 23-03-2023
Steden willen extra maatregelen zodat woningbouw kan doorgaan 23-03-2023
Veel valgevaar bij controle 200 bouwplaatsen 23-03-2023
Boer zoekt koper, maar interesse valt tegen 23-03-2023
Vrees voor groei files door stikstofbeleid 23-03-2023
Hornbach blijft groeien en heeft kwart marktaandeel 23-03-2023
Klimaatvragen stuwen omzet Royal HaskoningDHV 23-03-2023
Minister gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen 23-03-2023
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken 22-03-2023
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie