Nog steeds onduidelijk wanneer laatste stuk hoekse lijn klaa
Javascript is uitgeschakeld

Nog steeds onduidelijk wanneer laatste stuk Hoekse Lijn klaar is

Geplaatst: 24-01-2023
Nog steeds onduidelijk wanneer laatste stuk Hoekse Lijn klaar is

ROTTERDAM - Het is nog steeds niet duidelijk vanaf welke datum reizigers gebruik kunnen maken van het laatste stukje van de Hoekse Lijn, de metroverbinding tussen de stations Hoek van Holland-Haven en het strand van de Zuid-Hollandse kustplaats. Dat is te lezen in een brief van wethouder Vincent Karremans aan de Rotterdamse gemeenteraad.

"De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt op dit moment het aangeleverde informatiedossier op basis waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven," schrijft de wethouder. "Wanneer een positieve verklaring door ILT is afgegeven, wordt door vervoerder RET de indienststellingsvergunning aangevraagd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en wordt vervolgens het proefbedrijf, het rijden van de volledige dienstregeling zonder passagiers, uitgevoerd."

De wethouder verwacht op zeer korte termijn, waarschijnlijk voor eind januari, bericht van de inspectie. Daarna maakt Karremans de verdere planning in aanloop naar de start van de reguliere dienstregeling bekend aan de raad.

De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren meerdere problemen. Zo was er gedoe met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware. Ook waren er storingen met bruggen en reed een vuilniswagen op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot. Verder had het project te kampen met gestegen materiaalkosten.

Het leek er vorig jaar op op dat badgasten in de zomer van 2022 dan toch eindelijk naar het strand konden reizen via de verbinding die loopt van de Rotterdamse wijk Nesselande, via het centrum van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis naar Hoek van Holland strand. Maar door de veiligheidsproblemen werd ook die datum niet gehaald.

De lijn stopt nu op een tijdelijk station dat ruim een halve kilometer voor het nieuwe station Hoek van Holland Haven ligt. Mensen die naar het strand willen kunnen kiezen om twee kilometer te wandelen of gebruik te maken van een tijdelijke busverbinding.

De kosten werden aanvankelijk begroot op 400 miljoen euro, maar zijn inmiddels opgelopen tot bijna een half miljard. De Hoekse Lijn is voor een groot deel de oude NS-spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Haven. In maart 2017 reed de laatste trein over het traject dat sindsdien is omgebouwd tot metrolijn.

Overig Bouwnieuws

Grote steden maken zich zorgen over omstandigheden nieuwbouw 31-01-2023
Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in tien jaar 31-01-2023
IMF: renteverhoging blijft nodig ondanks druk woningbouw 31-01-2023
Gemeenten: teruglopende animo investeerders nieuwbouw 30-01-2023
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022 30-01-2023
Raad van state kritisch over hervorming huurtoeslag 30-01-2023
Afzetprijzen industrie stijgen ruim 14 procent in december 30-01-2023
Vorig jaar bijna 100.000 warmtepompen geplaatst 30-01-2023
Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse 29-01-2023
'Te weinig aandacht voor ouderen op woningmarkt' 26-01-2023
 

Onze partners

  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie