Nog vaak enkel glas in huizen van particulier verhuurders
Javascript is uitgeschakeld

Nog vaak enkel glas in huizen van particulier verhuurders

Geplaatst: 15-09-2022
Nog vaak enkel glas in huizen van particulier verhuurders

DEN HAAG - In de particuliere huursector kan nog veel meer werk worden gemaakt van een betere isolatie van huizen. Dat komt naar voren uit een analyse van de Woonbond. In 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers zit nog enkel glas. In de koopsector geldt dit voor 2 procent van de woonkamers en 8 procent van de slaapkamers.

De Woonbond stelt dat het noodzakelijk is om met beleid te komen om enkel glas in de huursector, en dan met name de particuliere huursector, aan te pakken. Volgens de belangenorganisatie van huurders kan dit door enkel glas als een gebrek aan de woning te gaan aanmerken. Net als een lekkage, moet de verhuurder dit gebrek dan verhelpen omdat het onder de onderhoudsplicht valt. "Alleen lekt er in dit geval geen water de woning in, maar warmte de woning uit", zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Als de verhuurder niet in actie komt na een melding van de huurder, zou dat wat de Woonbond betreft moeten leiden tot een huurverlaging.

De Woonbond heeft al met woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming waarbij huizen die het minst zuinig zijn het eerst worden aangepakt. Ook zijn afspraken gemaakt over isolatie van huurwoningen zonder dat hier een huurverhoging tegenover staat.

Volgens de Woonbond is er bij de versnelde verduurzaming geen extra inzet door de particuliere verhuurders. De Woonbond vindt dit "onverantwoord", zeker gezien de hoog gestegen energieprijzen. De Tweede Kamer vergadert donderdag over de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de Woonbond roept de politiek daarom op nu echt werk te maken van de aanpak van enkel glas. Winkels: 'Zorg dat het verhuurders van enkel glas die niet in beweging komen geld gaat kosten, in plaats van huurders die nergens heen kunnen en de energierekening lappen."

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
Sluit deze advertentie