Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - nvb-ook-in-woningnieuwbouw-geen-crisis?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=Email&utm_campaign=nieuwsbrief20200423&utm_content=nieuws&utm_term=lees_verder
Javascript is uitgeschakeld

NVB: ‘Ook in woningnieuwbouw geen crisis’

Geplaatst: 23-04-2020
NVB: ‘Ook in woningnieuwbouw geen crisis’

VOORBURG - In navolging van makelaarsvereniging NVM meldt NVB dat het ook met de verkoop van nieuwbouwwoningen momenteel goed gaat. De prijzen zijn niet ingezakt en hoewel in de eerste twee weken van de ‘intelligente lockdown’ een kleine terugval in de verkoopaantallen merkbaar was, rapporteren nu vrijwel alle leden dat de verkoop zich heeft hersteld.

“Het is bovendien bewonderenswaardig dat vrijwel alle bouwplaatsen gewoon doordraaien” aldus NVB-voorzitter Piet Adema.

De branchevereniging heeft zich de afgelopen tijd flink gestoord aan de gitzwarte scenario’s van diverse onderzoeksbureaus. Adema: “Het valt op dat bureaus die momenteel doemscenario’s voor de woningmarkt schetsen, zoals EIB en ABN Amro, zich niet op cijfermateriaal baseren maar op angstgevoel. Alle cijfermatige onderbouwingen, zoals bijvoorbeeld die van NVM en Colliers, wijzen echter de andere kant op: er is geen vraaguitval of Corona-woningcrisis, integendeel!”. Uit de cijfers van NVB blijkt dat in maart 2020 2.478 woningen met een garantiecertificaat zijn verkocht. Dit zijn slechts 85 woningen minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wel zijn er grote zorgen die niets met Corona te maken hebben. Al een paar weken voor de Corona-crisis rapporteerde NVB dat het percentage nieuwbouwwoningen dat in het dure segment wordt aangeboden zo groot is, dat verzadiging van dat deel van de markt dreigt. Ook is er een groot tekort aan locaties waarop ontwikkelaars en bouwondernemers een bouwtitel hebben of op korte termijn kunnen krijgen. Het oplossen van dit probleem is volgens de branchevereniging als gevolg van de Coronacrisis wel veel moeilijker geworden. “Willen we de komende jaren voldoende productie draaien om dit tekort in te lopen, dan moeten gemeentes wel bereikbaar zijn. Van veel leden ontvangen we het bericht dat ambtenaren niet te bereiken zijn en dat besluitvorming ernstig vertraagt”.

De branchevereniging geeft aan dat met name bestemmingsplanprocedures, vergunningstrajecten en beroepsprocedures bij rechtbanken nu vertragen. Vooral op plekken waar meerdere ambtenaren een belangenafweging moeten maken ontstaan problemen: “Voor ambtenaren van verschillende disciplines is het in een normale situatie al moeilijk om een besluit te nemen, maar nu ze elkaar niet meer spreken bij de koffiemachine lijkt besluitvorming soms onmogelijk geworden”.

Overig Bouwnieuws

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet' 04-03-2021
Waarde orderboek baggeraar Boskalis naar record ondanks corona 04-03-2021
Provincie wil dat Microsoft bouw datacenter staakt 04-03-2021
Waterstofcoalitie vraagt nieuw kabinet om miljarden 04-03-2021
Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant 03-03-2021
Ook Vlaanderen in stikstofnood, vreest 'Nederlandse toestanden' 03-03-2021
Amsterdam bouwt groene woonwijk op de Zuidas 03-03-2021
Alternatieven voor loslatende plastic oeverbescherming onderzocht 03-03-2021
Nederlanders laten meer vermogen na door bezit eigen woning 03-03-2021
'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs' 03-03-2021
 

Onze partners

  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
Sluit deze advertentie