Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - oma-renovatie-binnenhof-was-binnen-budget
Javascript is uitgeschakeld

OMA: 'Binnenhof werd meest sobere renovatie ooit.'

Geplaatst: 09-09-2019
OMA: 'Binnenhof werd meest sobere renovatie ooit.'

DEN HAAG - "Het is de meest sobere renovatie die we ooit hebben gedaan. Het was allemaal binnen het budget". Dat zegt architect Ellen van Loon van bureau OMA dat de renovatie van het Haagse Binnenhof zou uitvoeren.

Maar de Tweede Kamer had veel kritiek op de plannen waarna het Rotterdamse architectenkantoor opzij werd gezet en voor 2,7 miljoen euro is afgekocht door staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).

Van Loon gaf leiding aan de veelbesproken verbouwing van het Binnenhof. Ze vindt dat ze vals is beschuldigd. "Er is bewust gelekt om mij weg te krijgen", zei de architect vrijdag bij Nieuwsuur. Ze zegt een waslijst met wensen van de Kamer te hebben gekregen. Vorig jaar zou 95 procent van haar ontwerpen door diezelfde Kamer zijn goedgekeurd.

De Kamer was al langer ontevreden over de plannen, die veel te ambitieus zouden zijn. Parlementariërs zagen liever een sobere verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Van Loon zegt dat ze achteraf niet akkoord had moeten gaan met de geëiste geheimhouding rond de renovatieplannen. Door gebrek aan communicatie is in de media een verkeerd beeld geschapen, vindt ze. "De normale situatie is dat je als architect in overleg gaat met opdrachtgever en gebruikers."

Architect Pi De Bruijn, die destijds ook het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer ontwierp, krijgt van de staatssecretaris nu een grotere rol. Aan De Bruijn gaf Van Loon bij Nieuwsuur het advies om vooral niet te conservatief te zijn. "Laat verwondering toe in je eigen ontwerp. Gebouwen zijn functionele elementen en die moeten ook in de jaren na de oplevering geüpdatet worden als daar reden voor is."

Zie ook: Dit zijn de plannen die de Tweede Kamer megalomaan noemt (op NOS.nl)

Overig Bouwnieuws

Ook Feyenoord City onder de loep na ‘stikstofuitspraak' 12-09-2019
Glans is ervan af bij nieuwbouwprognoses 12-09-2019
Onderzoekers gaan bouwen met schimmels 12-09-2019
Aanpassen Afsluitdijk en snelwegen op de tocht 12-09-2019
Ontwerp tropische binnentuin Binnenhof bestaat toch 12-09-2019
Miljoenensubsidie voor warmtebatterij 11-09-2019
Weer grote bouwplannen verworpen om stikstof 11-09-2019
'Corporaties halen doelen niet om geldtekort' 11-09-2019
Vestia mag sociale huurders wegsturen om sloop 10-09-2019
Beleggers ontdekken studentenhuizen 10-09-2019
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie