Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst
Javascript is uitgeschakeld

'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst'

Geplaatst: 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst'

DEN HAAG - Om de overstap op duurzame energie te laten slagen, moet Nederland niet alleen inzetten op de opwekking daarvan, maar ook op het ondergronds opslaan van energie. Volgens onderzoeksbureau TNO en staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) is ondergrondse energieopslag "een onmisbaar onderdeel van de infrastructuur". Ze pleiten voor "snelle actie en regie" om de ontwikkeling van de grond te krijgen.

Met het opslaan van energie heeft Nederland al de nodige ervaring in de vorm van aardgas. Reserves worden ondergronds opgeslagen, zodat altijd genoeg voorhanden is om aan de vraag te voldoen. Dat is althans het idee; in de praktijk zijn de aardgasreserves momenteel niet vol en dat leidt tot meer onzekerheid. Naarmate Nederland meer elektriciteit uit schone bronnen als zon en wind gaat halen, wordt de leveringszekerheid een nog grotere uitdaging. Het waait immers niet altijd even hard en de zon schijnt ook niet het hele jaar door even fel op zonnecellen. "Dit vraagt om een flexibeler energiesysteem en de inzet van nieuwe technologieën en oplossingen", schrijven TNO en EBN.

Ondergrondse opslag van energie zal vanaf 2030 "cruciaal" worden volgens de onderzoekers. Dat kan in diverse vormen en op diverse plaatsen. Een belangrijke rol zal volgens TNO en EBN zijn weggelegd voor waterstof. Dat kan worden opgeslagen in zoutcavernes, die zijn ontstaan door zoutwinning, en mogelijk ook in gasvelden. Naar die laatste optie moet nog meer onderzoek worden gedaan. Ook heel andere opslagtechnieken kunnen belangrijk worden. Zo zou warm water om huizen te verwarmen opgeslagen kunnen worden in zogeheten aquifers, watervoerende lagen in de grond.

"Deze ondergrondse technologieën bieden een veel grotere opslagcapaciteit dan bovengrondse alternatieven zoals batterijen", leggen de instituten uit. Omdat de ontwikkeling van de ondergrondse technologieën jaren zal duren, moet de overheid snel beleid gaan maken, vinden de onderzoekers. Ze raden aan de technische haalbaarheid van diverse technieken te onderzoeken. Ook moet nog worden bepaald welke plekken zich lenen voor energieopslag.

Overig Bouwnieuws

Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
Bouw nieuwe hotels in Amsterdam verboden 18-04-2024
Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken 18-04-2024
'Invoering Omgevingswet tot nu toe rustig en stabiel' 17-04-2024
Kosten renovatie Binnenhof verdubbelen bijna 16-04-2024
ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau 16-04-2024
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe 16-04-2024
Bouw CO2-opslagproject Porthos gestart 15-04-2024
CO2-uitstoot van grote bedrijven gekelderd 15-04-2024
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie