Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst
Javascript is uitgeschakeld

'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst'

Geplaatst: 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst'

DEN HAAG - Om de overstap op duurzame energie te laten slagen, moet Nederland niet alleen inzetten op de opwekking daarvan, maar ook op het ondergronds opslaan van energie. Volgens onderzoeksbureau TNO en staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) is ondergrondse energieopslag "een onmisbaar onderdeel van de infrastructuur". Ze pleiten voor "snelle actie en regie" om de ontwikkeling van de grond te krijgen.

Met het opslaan van energie heeft Nederland al de nodige ervaring in de vorm van aardgas. Reserves worden ondergronds opgeslagen, zodat altijd genoeg voorhanden is om aan de vraag te voldoen. Dat is althans het idee; in de praktijk zijn de aardgasreserves momenteel niet vol en dat leidt tot meer onzekerheid. Naarmate Nederland meer elektriciteit uit schone bronnen als zon en wind gaat halen, wordt de leveringszekerheid een nog grotere uitdaging. Het waait immers niet altijd even hard en de zon schijnt ook niet het hele jaar door even fel op zonnecellen. "Dit vraagt om een flexibeler energiesysteem en de inzet van nieuwe technologieën en oplossingen", schrijven TNO en EBN.

Ondergrondse opslag van energie zal vanaf 2030 "cruciaal" worden volgens de onderzoekers. Dat kan in diverse vormen en op diverse plaatsen. Een belangrijke rol zal volgens TNO en EBN zijn weggelegd voor waterstof. Dat kan worden opgeslagen in zoutcavernes, die zijn ontstaan door zoutwinning, en mogelijk ook in gasvelden. Naar die laatste optie moet nog meer onderzoek worden gedaan. Ook heel andere opslagtechnieken kunnen belangrijk worden. Zo zou warm water om huizen te verwarmen opgeslagen kunnen worden in zogeheten aquifers, watervoerende lagen in de grond.

"Deze ondergrondse technologieën bieden een veel grotere opslagcapaciteit dan bovengrondse alternatieven zoals batterijen", leggen de instituten uit. Omdat de ontwikkeling van de ondergrondse technologieën jaren zal duren, moet de overheid snel beleid gaan maken, vinden de onderzoekers. Ze raden aan de technische haalbaarheid van diverse technieken te onderzoeken. Ook moet nog worden bepaald welke plekken zich lenen voor energieopslag.

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Duur gas kan 170.000 extra huishoudens energiearm maken' 14-10-2021
 

Onze partners

  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie