Ongezonde gebouwen zorgen voor zwakkere gezondheid
Javascript is uitgeschakeld

Ongezonde gebouwen zorgen voor zwakkere gezondheid

Geplaatst: 31-05-2017
Ongezonde gebouwen zorgen voor zwakkere gezondheid

DE MEERN - Bewoners van woningen met een ongezond binnenklimaat hebben ruim anderhalf keer meer kans op een slechte gezondheid dan bewoners van ‘gezonde’ woningen. Eén op de zes Europeanen woont in een ongezonde woning, die vochtig is, onvoldoende daglicht heeft of te warm of te koud is. In Nederland is het ongezonde binnenklimaat vooral te wijten aan een te lage temperatuur in huis. Van de Nederlanders met een zwakke gezondheid leeft een kwart in een te koud huis.

Naast de temperatuur in huis hebben vochtigheid en de hoeveelheid daglicht een grote invloed op de gezondheid van bewoners. Wanneer het gebouw te vochtig is of schimmel bevat, hebben de bewoners 40% meer kans op astma dan bij een goed binnenklimaat het geval zou zijn. Dat blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2017, een grootschalig Europees onderzoek naar de relatie tussen de staat van woningen en de gezondheid van hun bewoners. Het onderzoek is een initiatief van de VELUX Groep en uitgevoerd door adviesbureau Ecofys uit Berlijn, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IBP en het Deense economisch adviesbureau Copenhagen Economics. Aan het onderzoek hebben 100.000 Europese huishoudens en meer dan 250.000 volwassenen deelgenomen.

Energie-armoede grijpt op gezondheid
Een goed verwarmde woning is cruciaal voor een goede gezondheid, maar dit lijkt niet voor iedereen mogelijk te zijn. Er zijn nog veel Europeanen die niet over de middelen beschikken om te zorgen voor een goed verwarmd huis. Ook in Nederland is dit geen vanzelfsprekendheid; circa 750.000 Nederlandse huishoudens hebben namelijk moeite om maandelijks hun energierekening te betalen, zo blijkt uit een recent rapport van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).Van alle Europeanen die met moeite het hoofd boven water houden (één op de drie), leeft meer dan de helft in koude gebouwen. Bijna de helft (45%) laat de verwarming uit om de energiekosten te beperken. Deze zogenoemde ‘energie-armoede’ zorgt ervoor dat zij eerder aangeven, te kampen met een slechte gezondheid. Bovendien wordt er drie keer zo vaak schimmel geconstateerd in te koude woningen, wat de gezondheid verder verslechterd.Volgens Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland moet dit probleem worden aangepakt door ongezonde, vochtige en beschimmelde, woningen weer gezond te maken. Renovatie is daarbij het sleutelwoord. “Er is actie nodig om zowel de gezondheid van mensen als het leefklimaat in gebouwen te verbeteren. Een oplossing is om bestaande gebouwen op een energie efficiënte en gezonde wijze te renoveren. Dit zal niet alleen leiden tot meer gezonde gebouwen, minder energiekosten en een lagere CO2-uitstoot, maar ook tot meer banen en een impuls voor de Europese economie,” aldus Sombroek.

Ongezonde kostenpost; oplossing is renovatie
Ongezonde gebouwen hebben zowel medisch als financieel een forse weerslag op de maatschappij. Zo zorgt een ongezond binnenklimaat jaarlijks voor tal van ziektes zoals astma en COPD die de Europese samenleving bij elkaar 82 miljard euro kosten. De helft hiervan gaat naar directe kosten zoals medicijnen en zorg. De andere helft, bijna 40 miljard euro, gaat naar indirecte kosten zoals verminderde arbeidsproductiviteit. “Een goed binnenklimaat zou dus ook hoog op de agenda moeten staan van elke werkgever. Mede omdat een gezonde luchtkwaliteit in kantoorgebouwen de productiviteit onder werknemers kan verhogen met 10%,” zegt Maroš Šefčovič, Vicepresident van de Energie Unie bij de Europese Commissie. “Het onderzoek herinnert ons eraan dat gebouwen er in eerste instantie zijn om in te leven en daarom een gezonde leefomgeving voor mensen moeten zijn. Die bewustwording is een goede eerste stap om vervolgens door te pakken naar het daadwerkelijk verbeteren van het binnenklimaat van gebouwen,” aldus Šefčovič.

Overig Bouwnieuws

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren 01-06-2023
Zorgen bij provincies en waterschappen om strengere waterregels 01-06-2023
Woningzoekers verdringen zich rond beschikbare huurwoningen 01-06-2023
Gemeenten compenseren aardgasverbruik via omstreden projecten 01-06-2023
Grootschalige aanpak wateroverlast Limburg stap dichterbij 31-05-2023
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken 31-05-2023
Verduurzamende klusser stuwt omzet Gamma en Karwei 31-05-2023
Randstad: Nederland loopt vast door tekort aan vakmensen 31-05-2023
Project Hedwigepolder na slepende strijd klaar 30-05-2023
Kritische vragen Statenleden over uitbreidingsplan Roompot 30-05-2023
 

Onze partners

  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie