Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - ontwerp-dakconstructie-az-schoot-tekort
Javascript is uitgeschakeld

Ontwerp dakconstructie AZ schoot tekort

Geplaatst: 02-09-2019
Ontwerp dakconstructie AZ schoot tekort

ALKMAAR - Het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar, het stadion van voetbalclub AZ, is ingestort doordat de harde wind het naar beneden drukte. De dakconstructie was niet ontworpen en berekend op zo'n neerwaartse windbelasting. Bovendien waren lasverbindingen in de draagconstructie te dun en was de constructie door eerdere stormen al verzwakt.

Dit stelde Erik Middelkoop van Royal Haskoning DHV vrijdagmiddag. Het bedrijf onderzocht waarom het stadiondak deels instortte en presenteerde in het AFAS Stadion de voorlopige bevindingen. Volgens hem is bij het ontwerp, de doorberekening en de productie van de staalconstructie "heel veel misgegaan". Het dak bezweek op zaterdag 10 augustus. Er stond toen een zuidwesterstorm.

Volgens Middelkoop hebben de technische tekortkomingen elkaar versterkt. "Je kunt niet één oorzaak aanwijzen. Het stapelt zich op." Wel staat volgens hem vast dat de lasverbindingen "de zwakste schakel" waren in de staalconstructie. Roestvorming en de aanwezigheid van zonnepanelen op het stadiondak hebben geen significante invloed gehad, zei hij.

Pas in de definitieve onderzoeksrapportage, die in het eerste kwartaal van 2020 klaar is, wordt mogelijk duidelijk welke factoren de meeste invloed hebben gehad. Middelkoop beklemtoonde dat Royal Haskoning alleen onderzoek doet naar de technische oorzaak van de instorting. "We bemoeien ons niet met de schuldvraag."

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ zei dat is besloten het volledige dak van het stadion te vervangen. Daarbij wil de club ook andere verbeteringen aan het stadion aanbrengen. Daarnaast wordt gekeken naar het vergroten van de capaciteit. Hoeveel tijd die operatie vergt, is nog onduidelijk. "We zijn momenteel met de sloopbedrijven in gesprek", zei hij. Hij benadrukte dat een veilige situatie voorop staat.

Overig Bouwnieuws

Ook Feyenoord City onder de loep na ‘stikstofuitspraak' 12-09-2019
Glans is ervan af bij nieuwbouwprognoses 12-09-2019
Onderzoekers gaan bouwen met schimmels 12-09-2019
Aanpassen Afsluitdijk en snelwegen op de tocht 12-09-2019
Ontwerp tropische binnentuin Binnenhof bestaat toch 12-09-2019
Miljoenensubsidie voor warmtebatterij 11-09-2019
Weer grote bouwplannen verworpen om stikstof 11-09-2019
'Corporaties halen doelen niet om geldtekort' 11-09-2019
Vestia mag sociale huurders wegsturen om sloop 10-09-2019
Beleggers ontdekken studentenhuizen 10-09-2019
 

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Meuwissen Bouwprodukten
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie