Oplossing voor kopers 26 slooprijpe nieuwbouwwoningen in hel
Javascript is uitgeschakeld

Oplossing voor kopers 26 slooprijpe nieuwbouwwoningen in Helmond

Geplaatst: 06-07-2021
Oplossing voor kopers 26 slooprijpe nieuwbouwwoningen in Helmond

HELMOND - Er gloort een oplossing voor de gedupeerde huiseigenaren van 26 nieuwbouwwoningen in Helmond. De eigenaren van de energieneutrale woningen in het project de Houtse Akker in de Brabantse stad zagen het helemaal niet meer zitten toen bleek dat hun nog niet opgeleverde nieuwbouwwoningen rijp voor de sloop waren. Daardoor bleven de kopers zitten met een verlies van bijna 300.000 euro per gezin. Door tussenkomst van de gemeente, forse kwijtscheldingen door vrijwel alle hypotheekverstrekkers, en bijdragen door de betrokken projectontwikkelaar en aannemersbedrijf BanBouw is dit verlies verlaagd naar 16.000 euro per koper.

Daarmee zijn de kopers uitgekocht, maakte de gemeente dinsdag bekend. Wel moet de gemeenteraad volgende week nog toestemming geven voor de eigen bijdrage van ruim een half miljoen euro, goed voor 20.000 euro per koper.

"Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de betrokken gezinnen", zei wethouder Erik de Vries (SP) dinsdag. "Voor hen komt er een eind aan een drama en ontstaat er weer zicht op een positieve toekomst."

De woningen hadden al in 2019 opgeleverd moeten worden. Door een ruzie tussen de projectontwikkelaar en de bouwer kwam het project in het slop te zitten. De gezinnen moesten elders ruimte zoeken en zaten met dubbele maandlasten. Begin dit jaar werd ook nog bekend dat de woningen in dermate slechte staat verkeren dat ze moeten worden gesloopt.

Helmond vindt het onacceptabel dat dit "bouwdrama" zich heeft kunnen voordoen. Dit mag niet nog eens gebeuren, aldus de gemeente. "Niet in Helmond maar eigenlijk nergens in Nederland. Daarom hebben wij een beroep gedaan op de Nederlandse Vereniging van Banken, Bouwend Nederland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Neprom, Vereniging Eigen Huis én alle leden van de Tweede Kamer om oog te hebben voor misstanden als deze en zich ervoor in te zetten om herhaling te voorkomen."

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst' 14-10-2021
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
Sluit deze advertentie