Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - opnieuw-blijkt-grote-invloed-woningbouw-op-economie
Javascript is uitgeschakeld

'Opnieuw blijkt grote invloed woningbouw op economie'

Geplaatst: 14-03-2019
'Opnieuw blijkt grote invloed woningbouw op economie'

DEN BOSCH – De investeringen in woningbouw waren jarenlang een krachtige motor achter de groei van de Nederlandse economie. Nu de groei in de woningbouw afremt, zakt daarmee ook de economische groei in.

De laatste maanden verslechterden de prognoses voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie aanzienlijk vergeleken met die van vorig najaar. De belangrijkste reden daarvoor is de vertraging van de economie in de eurozone en de tegenvallende groei van de wereldhandel. Zo is de Duitse economie in de tweede helft van vorig jaar gestagneerd en verkeert Italië in een recessie. Ook het uitblijven van een handelsakkoord tussen de VS en China, de aanhoudende onzekerheid rondom de brexit en de gedaalde vertrouwensindicatoren dempen de prognoses.

Afremmen
Na de groei van 2,5 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product in 2018 wordt voor dit en volgend jaar niet meer dan 1,5 procent verwacht. Volgens Buildsight kan de afnemende bbp-groei niet los gezien worden van het afremmen van de woningbouw. “Terwijl ook vorig jaar de woningbouwproductie nog met dubbele cijfers groeide, verwachten wij dat daar dit jaar maar 3 procent van overblijft”, zegt Michel van Eekert, directeur van Buildsight. “Die vertraging gaan we terugzien in de prestaties van de Nederlandse economie dit jaar. De investeringen in woningen waren samen met de export jarenlang de drijvende kracht achter de groei. Die valt nu voor een belangrijk deel weg.”

Geen krimp
Maar Van Eekert benadrukt dat van krimp in de woningbouw ook de komende jaren geen sprake zal zijn, hoewel daarvoor vorig najaar werd gevreesd. Die vrees ontstond door een tijdelijke daling van de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe woningen, maar bleek ongegrond. “Zoals wij verwachtten heeft de vergunningverlening zich in het laatste kwartaal hersteld en hebben we onze positievere woningbouwprognose kunnen handhaven”, meldt Van Eekert.

De vertraging van de groei in de woningbouw die Buildsight voorspelt, heeft alles te maken met de personeelstekorten, de hoge bouwkosten en een gebrek aan bouwlocaties. Dat de woningmarkt aan het afkoelen is, komt de bouw op dit moment niet slecht uit, maar kan de woningbouw op termijn wel beletten het groeitempo weer op te voeren. Buildsight ziet de woningbouw in 2020 en 2021 daarom verder stagneren. Omdat vanaf volgend jaar de investeringen in bedrijfsgebouwen te lijden zullen hebben onder de zwakkere economie, zal het moeilijk worden om de groei in de burgerlijke en utiliteitsbouw te handhaven.

Overig Bouwnieuws

Aanbouw Schiphol P3 volgens planning opgeleverd 19-03-2019
9 gebouwen in de race voor BNA Beste Gebouw 2019 19-03-2019
Ingenieursbureau HaskoningDHV verhoogt omzet 19-03-2019
Het hoogste houten gebouw ter wereld geopend 18-03-2019
'Veel nieuwe banen door klimaatakkoord' 18-03-2019
'Huiseigenaren kiezen voor vergroening' 18-03-2019
Woningverkopen duiken onder 200.000 15-03-2019
'100.000 Zeeuwse huizen aan getijdenstroom' 14-03-2019
Stroomlevering zonnepark Eemshaven gestart 14-03-2019
VEH: 'Onzekerheid blijft na doorrekening klimaatmaatregelen' 14-03-2019
 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • Daas Baksteen
  • De Groot Vroomshoop
  • Marmerindustrie Heel
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • BASF Nederland
Sluit deze advertentie