Oppositie zet vvd onder druk om verhuurdersheffing af te sch
Javascript is uitgeschakeld

'Verhuurdersheffing wordt mogelijk verlaagd'

Geplaatst: 22-09-2021
'Verhuurdersheffing wordt mogelijk verlaagd'

DEN HAAG - De VVD overweegt mee te gaan in het verlagen van de verhuurdersheffing, mits daar prestatieverplichtingen van woningcorporaties tegenover staan. Waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans noemt het afschaffen van de heffing een stap "te ver", ondanks druk van voornamelijk de linkse oppositie.

"De VVD is niet bereid het probleem op te lossen", bijt PvdA-leider Lilianne Ploumen de liberaal toe. Hermans kaatste terug "dat mevrouw Ploumen alleen wil samenwerken als ze 100 procent haar zin krijgt, of ze haar eisen aan mij kan dicteren".

Ook de SP en GroenLinks willen verder gaan dan Hermans voorstelt. Er is immers een meerderheid om de verhuurdersheffing af te schaffen, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-voorvrouw Lilian Marijnissen. Hermans staat urenlang achter het katheder in de Tweede Kamer. Zij voerde het woord namens de grootste partij, en kreeg veel kritiek en vragen van andere fractievoorzitters.

De heffing die verhuurders in de sociale sector moeten betalen is veel partijen een doorn in het oog. Het afschaffen van de heffing zou woningcorporaties meer financiƫle ruimte geven om te investeren in het bouwen van nieuwe woningen, verwachten zij.

PvdA en GroenLinks en SP hebben al aangekondigd met moties te komen om de heffing af te schaffen. De invulling verschilt. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Kamer zich al in meerderheid achter een concreet voorstel heeft geschaard.

SP wil de belasting vervangen door een plicht om te investeren in betaalbare huizen. PvdA en GroenLinks hebben het voorstel samengevoegd met een bredere motie waarin onder meer gepleit wordt om langer geld te steken in het Volkshuisvestingsfonds. Dat moet worden betaald door de winstbelasting voor grotere bedrijven te verhogen.

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst' 14-10-2021
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • PCI Group
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie