Overijssel onderzoekt mogelijkheid kernenergie
Javascript is uitgeschakeld

Overijssel onderzoekt mogelijkheid kernenergie

Geplaatst: 09-11-2023
Overijssel onderzoekt mogelijkheid kernenergie

ZWOLLE - Overijssel zet een werkgroep op die onderzoek gaat doen naar de mogelijkheid om kernenergie te produceren in de provincie. Een motie van JA21 en Forum voor Democratie kreeg in de Provinciale Staten een nipte meerderheid (24-23). BBB, de grootste coalitiepartij met zeventien zetels, stemde voor.

De zogeheten taskforce moet volgens de initiatiefnemers bestaan uit "een goede en evenwichtige vertegenwoordiging van stakeholders" en voor 1 april zijn opgericht. De werkgroep krijgt als opdracht om te onderzoeken hoe Overijssel een voortrekkersrol kan nemen in het toepassen van kernenergie. Volgens fractievoorzitter Fred Kerkhof van JA21 is de provincie Overijssel op dit moment "te afwachtend" en neemt het "een terughoudende houding aan" als het gaat om kernenergie.

In het coalitieakkoord dat BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP hebben gesloten, staat dat de provincie vooral inzet op zonne- en windenergie, duurzaam gas en waterstof. Over kernenergie wordt niet gesproken. VVD, GroenLinks en PvdA stemden in de Statenvergadering tegen het voorstel om onderzoek te laten doen.

In diverse provincies, zoals Limburg, Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland, wordt al onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om kernenergie toe te passen. Het gaat dan vooral om SMR's: Small Modular Reactors. Dat zijn kleine kernreactoren met een standaard ontwerp, die sneller en tegen lagere kosten gebouwd kunnen worden dan een grote kerncentrale zoals in het Zeeuwse dorp Borssele staat.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor komend jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van SMR's. Provincies kunnen aanspraak maken op een deel van dat bedrag. In zowel Overijssel als Friesland werd woensdagavond een voorstel van JA21 aangenomen om een aanvraag te doen. De Friese Staten willen tevens dat wordt onderzocht waar in de provincie zo'n kleine kerncentrale kan komen te staan.

De provincie Zuid-Holland heeft zo'n locatie-onderzoek eveneens in voorbereiding. "Het zit in de pioniersfase", aldus gedeputeerde Berend Potjer, die daarmee een afspraak uit het coalitieakkoord uitvoert. "We trekken samen op met andere provincies en delen de kennis." In de Zuid-Hollandse Staten was geen meerderheid (11-44) voor het JA21-voorstel om te proberen een deel van de 10 miljoen euro binnen te halen.

Overig Bouwnieuws

Silhouette torenspits Notre-Dame weer zichtbaar 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk 30-11-2023
Meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming 30-11-2023
Nijmegen ontwikkelen westkant van stationsgebied 29-11-2023
Vleermuis geen obstakel voor bouw justitieel complex 29-11-2023
Miljoenen voor onderzoek naar duurzame oplossing PFAS 29-11-2023
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof 29-11-2023
Overijssel neemt regie in energiebeleid 28-11-2023
ABN AMRO: verwerk klimaatrisico's in de huizenprijs 28-11-2023
Gemeente Amsterdam wil nu echt schimmelvrije huizen 28-11-2023
 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
Sluit deze advertentie