Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - particulieren-kopen-steeds-vaker-boerderijen-op-om-in-te-wonen
Javascript is uitgeschakeld

Particulieren kopen steeds vaker boerderijen op om in te wonen

Geplaatst: 07-10-2020
Particulieren kopen steeds vaker boerderijen op om in te wonen

UTRECHT - De vraag naar landelijke woningen blijft toenemen. Steeds vaker worden agrarische bedrijven die te koop staan dan ook niet aan ondernemers verkocht, maar aan particulieren die er willen wonen. Dat blijkt uit het marktonderzoek ‘Vastgoedmarkt in beeld’ dat NVM Agrarisch & Landelijk uitvoerde over de eerste zes maanden van 2020.

De vastgoedmarkt van agrarische bedrijven en landelijke woningen laat het afgelopen half jaar een tweeledig beeld zien: onzekerheid in de markt voor agrarische bedrijven en juist toenemende populariteit in de markt voor landelijke woningen.

Stikstof en corona
De markt voor landbouwgrond stagneerde over de eerste zes maanden van 2020. Met name voor akkerbouwland daalden de prijzen het afgelopen halfjaar. In de markt voor grasland zorgden de stikstofmaatregelen voor onzekerheid. “En daar kwam in het tweede kwartaal corona bovenop. Toch herstelde de prijs van grasland licht naar gemiddeld 58.000 euro per hectare”. Het aantal aangeboden melkveehouderijen blijft de afgelopen jaren stabiel rond de 115 bedrijven.

Herbestemming
In de afgelopen vijf jaar is ongeveer 60 procent van de agrarische bedrijven in de verkoop gekomen door bedrijfsbeëindiging. Steeds minder van de verkochte agrarische bedrijven wordt gekocht door een andere ondernemer. In 2015 was dit nog 62 procent, tegenover 51 procent in 2020. Zestien procent van de agrarische bedrijven werd dit jaar gekocht door particulieren. Klijsen: “Zij stappen in met een herbestemmingsplan om op het voormalige boerenbedrijf te gaan wonen.” De bedrijfsgebouwen of stallen die in zo’n geval overbodig zijn, worden dan vaak gesloopt.

Kantoor aan huis
Die trend past in de huidige trek van stad naar platteland. Momenteel heeft een consument keuze uit vijf landelijke woningen. Drie jaar geleden waren dit nog tien. “Deze cijfers volgen de krapte op de woningmarkt in de steden”, aldus Klijsen. “Doordat steeds meer mensen de afgelopen maanden thuiswerken, zie je een nog grotere vraag naar meer vierkante meters en een groene omgeving. Vooral nieuwbouwplannen, waar eenvoudig een thuiskantoor in te bouwen is, zijn populair. Op sommige kavels wordt flink overboden.”

Overig Bouwnieuws

Ruim 3000 vergoedingen voor waardedaling huizen door aardbevingen 20-10-2020
'Voor beoordeling fundering is een specialist nodig' 20-10-2020
'Flinke regionale terugslag nieuwbouw door stikstofcrisis' 20-10-2020
ING: bevolkingskrimp Amsterdam drukt lokale huizenprijzen 20-10-2020
Vestia gaat ook schade claimen bij Franse bank Société Générale 20-10-2020
Huizen krijgen in 2021 funderingslabel 20-10-2020
RIVM heeft omstreden stikstofrekensysteem verbeterd 16-10-2020
Huizenprijzen hardst omhoog in meer dan twintig jaar 15-10-2020
Landelijke huurprijs vrije sector voor het eerst in 6 jaar omlaag 15-10-2020
'Europese renovatiegolf gebouwen nodig voor klimaatdoelen' 14-10-2020
 

Onze partners

  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
Sluit deze advertentie