Partijen willen meer bemoeienis bouw vakantieparken
Javascript is uitgeschakeld

Partijen willen meer bemoeienis bouw vakantieparken

Geplaatst: 19-09-2023
Partijen willen meer bemoeienis bouw vakantieparken

MAASTRICHT - Meerdere partijen in de Limburgse Provinciale Staten hebben vrijdag het college gevraagd zich actiever te buigen over de vele vakantiehuisjes in de provincie. Tijdens een vergadering in het gouvernement in Maastricht spraken zeven organisaties hun zorgen uit over de groei van het aantal vakantieparken in Limburg. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) herhaalde dat de provincie nu al doet wat mogelijk is.

Actiegroepen zijn bezorgd over de in hun ogen ongeremde groei van het aantal grote, luxe vakantieparken in Limburg. Zo zou de natuur te lijden hebben onder de bouw van zulke parken, maar ook worden natuurgebieden minder toegankelijk voor anderen dan de bezoekers van een park. Een luxe woning huren op een vakantiepark is bovendien duurder dan een nachtje op een camping, dus de vrees bestaat dat sommige gebieden alleen toegankelijk blijven voor mensen met genoeg geld.

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de coalitiepartijen SP en de PvdA hadden het initiatief genomen tot een vergadering over het onderwerp. Zij vroegen GS om "meer regie" te nemen over de bouw van vakantiehuisjes in de provincie. Zo vindt Kathleen Mertens van GroenLinks dit "bij uitstek een thema waar we als provincie een rol zouden moeten pakken". Ook de BBB had vragen. De partij vindt dat "zorgvuldig" moet worden afgewogen waar vakantieparken wel en niet kunnen staan.

Maar gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (BBB), die vrijdag haar collega Michael Theuns van het CDA verving, herhaalde wat eerder deze week ook al in een brief aan de Staten werd gesteld: de provincie doet wat zij kan binnen de wet. Dat wil zeggen dat een gemeente in principe gaat over de aanleg van nieuwe parken. De provincie kan vervolgens waar nodig toetsen of plannen voldoen aan regionale afspraken. Daarbij worden allerlei belangen, zoals dat van de natuur, afgewogen. De provincie is naar eigen zeggen op basis van die afspraken "terughoudend met het toestaan van nieuwe verblijfsrecreatie".

Niet alle partijen in de Limburgse Staten zijn even negatief over de groei van het aantal vakantieparken in de provincie, bleek vrijdag. Zo erkent de VVD de bezwaarlijke kant van te veel recreatie, zoals "verstopte wegen en kapotte bermen", maar Statenlid Jacques Michél Bloi ziet ook "elke dag de voordelen van de toeristische sector". De PVV is vooral zorgelijk over mogelijke permanente bewoning van vakantieparken, door bijvoorbeeld arbeidsmigranten.

Overig Bouwnieuws

Kadaster ziet dit jaar flink minder nieuwe hypotheken 21-09-2023
Amsterdam neemt extra maatregelen woningbouw 21-09-2023
Te weinig samenwerking Flevoland voor Omgevingswet 21-09-2023
'Kabinetsplannen onvoldoende om problemen bouw op te lossen' 20-09-2023
Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbouw 20-09-2023
Woningcorporaties: hogere huurtoeslag goed steunmiddel 20-09-2023
Uitbreiding hoogspanningsnet rond Almelo loopt vertraging op 20-09-2023
Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 20-09-2023
Subsidiepot verduurzaming publieke gebouwen binnen dag leeg 20-09-2023
Brabant vreest stilstand na stopzetten infra projecten 19-09-2023
 

Onze partners

  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie