Pbl denk bij inrichting nederland aan lange termijn
Javascript is uitgeschakeld

PBL: denk bij inrichting Nederland aan lange termijn

Geplaatst: 08-04-2021
PBL: denk bij inrichting Nederland aan lange termijn

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet moet bij het inrichten van Nederland en het verdelen van de schaarse ruimte keuzes maken die toekomstbestendig zijn. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport. In het verleden is grond en ruimte voornamelijk gebruikt voor economisch gebruik, zoals intensieve veehouderij. "Juist nu Nederland voor zulke grote opgaven staat, begint zich dit steeds meer te wreken."

De belangrijkste taak van het kabinet is om de ruimte weer eerlijker te verdelen. Waar nu de nadruk ligt op economisch gebruik, moet dit meer in balans komen met duurzaamheid, en de "belevingswaarde": wat burgers aan de ruimte hebben. Dat vraagt om meer verantwoordelijkheden voor het kabinet, waar deze taken nu nog goeddeels bij gemeenten en provincies liggen.

Volgens het PBL moeten ook op het gebied van woningbouw toekomstbestendige stappen worden genomen. De onderzoekers zien dat "de aanvechting bestaat" om woningen zoveel mogelijk op eenvoudige locaties te bouwen. "Daarbij wordt de tijd die nodig is om de bijpassende infrastructuur aan te leggen uit het oog verloren", schrijft het PBL. Daardoor zijn sommige gebieden waar wel veel mensen wonen, slecht bereikbaar.

Volgens de Zwolse wethouder Ed Anker (Ruimtelijke Ordening) heerst er nu nog een cultuur van "politiek hamsteren" als het gaat om ruimteverdeling, zegt hij in een online sessie van het PBL. "Dan zegt bijvoorbeeld de landbouw: 'ik het eerst en ik het meest'. We moeten stoppen met die eenzijdige benadering." Anker vreest dat het "niet rustiger zal worden op het Malieveld" als sectoren elkaar verdrukken in de schaarse ruimte. Hij wil juist dat ze elkaar meer ruimte gunnen en gaan samenwerken.

Dit vraagt soms om lastige keuzes, zeggen de onderzoekers. De politiek heeft deze besluiten juist te lang voor zich uitgeschoven. Het oprichten van één ministerie dat zich bezighoudt met ruimtelijke ordening is volgens de onderzoekers een optie. Nu zijn verschillende beleidsterreinen nog verdeeld onder de ministeries van Infrastructuur, Landbouw of Binnenlandse Zaken.

Tot 2010 bestond het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge oppert "een ministerie van Ruimte, Natuur en Landbouw". Volgens haar moeten vraagstukken zoals wonen en landbouw niet los van elkaar worden gezien, maar hangen ze juist samen.

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie