Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - plan-grootschalige-bouw-betaalbare-huizen-in-weilanden
Javascript is uitgeschakeld

Plan: Grootschalige bouw betaalbare huizen in weilanden

Geplaatst: 17-02-2021
Plan: Grootschalige bouw betaalbare huizen in weilanden

AMSTERDAM - Met een nieuw bouwplan voor 100.000 woningen per jaar willen onder meer de bouwers, makelaars, woningcorporaties, gemeenten en provincies het volgende kabinet de weg wijzen. Momenteel zijn er ruim 300.000 woningen te kort. Nieuwe Vinexwijken in het groen zijn deel van de oplossing volgens de Actieagenda Wonen, waarover De Telegraaf schrijft.

Tot nu gingen het Rijk, provincies en de meeste gemeenten uit van binnenstedelijk bouwen. Dat maakt woningen duurder omdat het vaak om kleinere locaties gaat, soms op vervuilde grond. "Grote locaties in het groen hebben als voordeel dat we industrieel kunnen bouwen, in een hoog tempo. Daarbij is het belangrijk dat gemeenten hun aanvullende wensenlijstjes beperken. Anders komt die bouw niet op gang", zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Dit plan moet 1 miljoen woningen opleveren tot 2030, waarvan de helft in de Randstad.

Momenteel blijft nieuwbouw stokken door een combinatie van politieke heilige huisjes, de stikstofproblematiek, te weinig investeringsruimte van woningcorporaties en te dure grond.

De organisaties hebben voorstellen en afspraken vastgelegd in de Actieagenda Wonen. Samen met het volgend kabinet willen de partijen de plannen snel tot uitvoering brengen. De organisaties roepen het kabinet op zijn bijdrage te leveren zodat er snel kan worden begonnen.

Volgens de coalitie komt Nederland nu al meer dan 330.000 huizen tekort en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Een hele generatie dreigt volgens de organisaties de aansluiting op de woningmarkt te verliezen. Ook gaat de leefbaarheid in een aantal wijken achteruit en komt de verduurzaming van woonwijken niet snel genoeg van de grond.

Initiatiefnemer Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes: "Veel te veel mensen in Nederland wachten op een huis. En we maken ons zorgen over kwetsbare wijken en bewoners die soms andere hulp en zorg nodig hebben dan voor hen beschikbaar is. De urgentie is hoog. Daarom hebben wij allemaal gekeken wat wij de komende jaren kunnen doen en zijn daarbij tot de grens van onze mogelijkheden gegaan."

Overig Bouwnieuws

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet' 04-03-2021
Waarde orderboek baggeraar Boskalis naar record ondanks corona 04-03-2021
Provincie wil dat Microsoft bouw datacenter staakt 04-03-2021
Waterstofcoalitie vraagt nieuw kabinet om miljarden 04-03-2021
Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant 03-03-2021
Ook Vlaanderen in stikstofnood, vreest 'Nederlandse toestanden' 03-03-2021
Amsterdam bouwt groene woonwijk op de Zuidas 03-03-2021
Alternatieven voor loslatende plastic oeverbescherming onderzocht 03-03-2021
Nederlanders laten meer vermogen na door bezit eigen woning 03-03-2021
'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs' 03-03-2021
 

Onze partners

  • Tarkett
  • Techcomlight
  • BASF Nederland
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
Sluit deze advertentie