Prijsvergelijker gebruik warmtepomp duurder door energieplaf
Javascript is uitgeschakeld

Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

Geplaatst: 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

AMERSFOORT - Met het instellen van een prijsplafond voor energie zouden huishoudens met een warmtepomp duurder uit zijn dan consumenten met een cv-ketel. Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, die becijferde dat de jaarrekening tot wel 900 euro hoger zou kunnen uitvallen. De bevindingen van Slimster staan niet op zichzelf. Energiebedrijf Zonneplan en de Consumentenbond kwamen met soortgelijke conclusies.

Slimster berekende de energiekosten voor gemiddelde huishoudens met een cv-ketel of warmtepomp. Daarbij werden de gemiddelde tarieven gebruikt die de drie grootste energieleveranciers hanteren in hun modelcontracten. Volgens Slimster blijkt daaruit dat huishoudens met een hybride warmtepomp er door een energieplafond ongeveer 31 procent op vooruitgaan. De energierekening van mensen met een elektrische warmtepomp gaat met zo’n 10 procent omlaag.

Daarnaast meldt de vergelijkingssite dat huishoudens met een cv-ketel er door een energieplafond het meest op vooruitgaan. Hun energierekening wordt "ruimschoots gehalveerd". Slimster denkt dan ook dat Nederlanders "de aanschaf van een warmtepomp voorlopig zullen uitstellen".

Als reden voor de verschillen noemt Slimster dat het plafond voor de gasprijs lager ligt dan dat van de stroomprijs. Zo lag de prijs voor een kuub gas voorheen vier keer hoger dan de prijs voor een kilowattuur stroom. Nu is de gasprijs nog maar twee keer zo hoog als de prijs van stroom.

Zonneplan denkt dan ook dat de invoering van een prijsplafond de energietransitie afremt. "Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ben je bijvoorbeeld in één klap van je totale gasverbruik af. Alleen zal je stroomverbruik ook minimaal verdubbelen", legt een woordvoerder uit. En met een energieplafond zoals dat nu op tafel ligt "betaal je voor die extra stroom de hoofdprijs".

Eerder uitte de Consumentenbond al kritiek op de uitwerking van het energieplafond. Dat zou namelijk niets doen voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet en mensen die hun huis verwarmen met elektriciteit. Ook zet de belangenbehartiger voor consumenten vraagtekens bij de grenzen van het plafond. Die zou huishoudens onvoldoende stimuleren om van het gas af te gaan, iets waar het kabinetsbeleid altijd op aanstuurde.

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
Sluit deze advertentie