Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbo
Javascript is uitgeschakeld

Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbouw

Geplaatst: 20-09-2023
Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbouw

VOORBURG - De Nederlandse woningmarkt stevent op een ramp af, met omvangrijke ontslagen in de bouw en een verder oplopend woningtekort, met alle nadelige gevolgen van dien voor de woningzoekenden. Dat voorziet NEPROM, de vereniging van project- en gebiedsontwikkelaars.

De organisatie heeft naar eigen zeggen weinig goede woorden over voor de Haagse politiek van dit moment en is teleurgesteld over de bekendmakingen op Prinsjesdag. Volgens de ontwikkelaars ontbreekt het aan doortastend beleid dat is gericht op het opvoeren van de woningbouw, terwijl de woningnood juist schreeuwt om oplossingen.

"De bouwproductie daalt volgend jaar fors. Wij verwachten dat in 2024 met de bouw van niet meer dan 50.000 woningen wordt gestart in plaats van de noodzakelijke 100.000. Al meer dan een jaar signaleren we dat de verkoop van woningen aan beleggers en particulieren instort", zegt NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter.

Ze wijst erop dat dit grote consequenties kan hebben. "Nu leidt dat tot ontslagen bij architecten en vacaturestops bij opdrachtgevers. Volgend jaar zal dat zichtbaar worden in de orderportefeuille van aannemers. Daarin vallen grote gaten en het kan haast niet anders dan dat in 2024 op grote schaal ontslagen gaan vallen."

Volgens Uitzetter helpt het wel dat dat het kabinet in de miljoenennota 50 miljoen euro extra voor de zogeheten Startbouwimpuls beschikbaar stelt. Maar dit is geen oplossing voor de problemen, benadrukt ze. De ontwikkelaars pleiten voor maatregelen als een Doorbouwgarantie en een effectief Nationaal Koopstartfonds. Ook vinden ze dat kabinet en de Tweede Kamer snel moeten komen met een "werkbare vorm van huurregulering", waarbij beleggers niet zouden worden afgeschrikt, maar juist worden aangemoedigd om in nieuwe woningen te blijven investeren.

"De politiek heeft de mond vol van bestaanszekerheid, maar voor heel veel mensen wordt aan de basisvoorwaarde daarvoor, een thuis, niet voldaan, terwijl de overheid juist daarvoor verantwoordelijk is en daar ook daadwerkelijk wat aan kan doen", aldus Uitzetter.

Overig Bouwnieuws

Silhouette torenspits Notre-Dame weer zichtbaar 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk 30-11-2023
Meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming 30-11-2023
Nijmegen ontwikkelen westkant van stationsgebied 29-11-2023
Vleermuis geen obstakel voor bouw justitieel complex 29-11-2023
Miljoenen voor onderzoek naar duurzame oplossing PFAS 29-11-2023
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof 29-11-2023
Overijssel neemt regie in energiebeleid 28-11-2023
ABN AMRO: verwerk klimaatrisico's in de huizenprijs 28-11-2023
Gemeente Amsterdam wil nu echt schimmelvrije huizen 28-11-2023
 

Onze partners

  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
Sluit deze advertentie