Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - protest-tegen-huizen-in-de-kerk-van-monseigneur-bekkers
Javascript is uitgeschakeld

Protest tegen huizen in de kerk van monseigneur Bekkers

Geplaatst: 10-09-2020
Protest tegen huizen in de kerk van monseigneur Bekkers

SINT-OEDENRODE - Onder meer twee stichtingen maken bezwaar tegen de plannen om appartementen te bouwen in de Goede Herderkerk in Sint-Oedenrode, die nog is gebouwd op initiatief van de nationaal geliefde bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers (1908 -1966). En ook rijksbouwmeester Floris Alkemade plaatst er kritische kanttekeningen bij.

Gevreesd wordt voor onherstelbare schade aan het gebouw uit het begin van de jaren zestig, dat met zijn destijds zo moderne uitvoering moest verwijzen naar de nieuwe wind die ging waaien ten tijde van het Tweede Vaticaanse Concilie, de roemruchte kerkvergadering over vernieuwing. Het is een ontwerp van Pieter Dijkema (1920-2010). En van een metersgrote wandschildering van Jezus Christus van de hand van Jan van Eijk (1927-1988), zou helemaal niets overblijven.

De rijksbouwmeester zegt in een stuk over het gebouw: "Symboliek en architectuur vallen hier perfect samen. Goed gebalanceerde verhoudingen tussen binnen en buiten, een afgewogen relatie tussen kerk, pastorie en plein, tussen muurvlakken en openingen, de enscenering van de zichten - alles ademt een verfijning die, hoe beter je kijkt, steeds weer rijker blijkt te zijn dan op het eerste gezicht leek." Hij prijst ook de lichtval, die hij weergaloos noemt. "In de vaardige handen van Dijkema is hier het licht zelf religie geworden. De preekstoel in het midden, de priester op gelijke hoogte, dit is een kerk voor de mensen. Dit is ook hoe we ons bisschop Bekkers willen herinneren."

Bekkers werd in Sint-Oedenrode geboren en de kerk staat op grond die ooit in het bezit was van de ouders van de prelaat. In de volksmond heet het godshuis ook wel de Bekkerskerk.

De gemeente zegt dat er nog geen beslissing genomen is en de projectontwikkelaar is nog druk doende met een procedure om aan de slag te kunnen. Er is wel een "positieve grondhouding" jegens de plannen, want in de kerk is al jaren geen eredienst meer gehouden. Het gebouw heeft een monumentenstatus en daarmee wordt volgens de gemeente wel rekening gehouden.

Overig Bouwnieuws

Gaskraan Groningen volgend jaar verder dicht dan gedacht 22-09-2020
Belastingdienst komt met campagne voor woningeigenaren 22-09-2020
Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld 22-09-2020
Vestia gaat schade claimen bij BNP in derivatendebacle 22-09-2020
Kostengrens voor hypotheek met NHG stijgt naar 325.000 euro 22-09-2020
Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent 22-09-2020
Vattenfall wedt op houten windmolenpalen voor vermindering CO2 22-09-2020
'Huren studentenkamers opnieuw gestegen' 22-09-2020
Wiebes: mogelijk toch één kolencentrale helemaal dicht 22-09-2020
Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties 17-09-2020
 

Onze partners

  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
Sluit deze advertentie