Rabobank verwacht dat huizenprijzen dit jaar nog sneller sti
Javascript is uitgeschakeld

Rabobank verwacht dat huizenprijzen dit jaar nog sneller stijgen

Geplaatst: 13-09-2021
Rabobank verwacht dat huizenprijzen dit jaar nog sneller stijgen

UTRECHT - Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. Zij hebben hun prognose bijgesteld omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen. Ook herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid de afgelopen maanden verbeterd. Ook denkt de bank dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrente, langer laag zullen blijven.

De economen van Rabobank verwachten dat huizen dit jaar 14,4 procent duurder worden. In 2022 voorzien ze ook een flinke stijging, met 11,5 procent. In juni hield Rabobank het nog op een gemiddelde groei van respectievelijk 11 en 4,6 procent.

"Voor starters is dit een sombere boodschap", zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank in een toelichting op de cijfers. Volgens hem betekent een stijging van de prijs van een woning met 90.000 euro dat een koper bij de huidige hypotheekrente dertig jaar lang hogere maandlasten heeft van zo'n 300 euro. "Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben", licht hij toe.

Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020. Daarna liep de stijging verder op. In juli nam de prijs van een woning toe met ruim 16 procent op jaarbasis. "Het betekent dat een gemiddeld huis in slechts een jaar tijd naar schatting zo’n 55.000 euro duurder is geworden", aldus Groot.

Volgens de economen zijn de regionale verschillen in de ontwikkeling van de prijs groot. Rabobank verwacht dat de waarde van een woning in Flevoland dit jaar en volgend jaar het meest toeneemt. Ze rekenen in de provincie op een gemiddelde prijsstijging van 20 procent dit jaar en 15 procent in 2022. In de regio Amsterdam neemt de stijging naar verwachting het minst snel toe, omdat de prijzen daar al eerder hard zijn gestegen.

Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. "De nieuwbouw blijft vooralsnog achter bij de aantallen die nodig zijn om het woningtekort in te lopen", aldus Groot. "Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen."

Overig Bouwnieuws

Liander: stroomnet in nog meer plaatsen overbelast 04-08-2022
'Stikstofdeadline kan 5 jaar later' 04-08-2022
Rijtjeshuis meest voorkomende soort woning 03-08-2022
Flinke kluslijst gebreken tijdelijk Kamergebouw 01-08-2022
Concertzaal Amare wordt 2 centimeter opgetild 01-08-2022
Heijmans: combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood 01-08-2022
De houtkachel wint weer terrein door de gascrisis 01-08-2022
Heijmans heeft last van stikstofproblemen 29-07-2022
Afscheid Russische energie stuwt resultaten Arcadis 28-07-2022
Vergunningen bouw Limburgse bioraffinagefabriek niet in orde 27-07-2022
 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
Sluit deze advertentie