Rijksvastgoedbedrijf gaat samenwerken met techniek nederland
Javascript is uitgeschakeld

Rijksvastgoedbedrijf gaat samenwerken met Techniek Nederland

Geplaatst: 11-04-2019
Rijksvastgoedbedrijf gaat samenwerken met Techniek Nederland

ZOETERMEER - In de vastgoedportefeuille van het Rijk heeft techniek een groot belang. Techniek Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf gaan daarom nauwer samenwerken. Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en Roger Mol (directeur Transacties en Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf) hebben daarover vandaag een overeenkomst getekend op de vakbeurs Building Holland in Amsterdam.

De samenwerking richt zich op actuele uitdagingen, zoals de energietransitie, de digitalisering en het tekort aan technici.

Toekomstbestendig vastgoed
Samen met het Rijksvastgoedbedrijf werkt Techniek Nederland aan het toekomstbestendig maken van de gebouwen van de Nederlandse overheid. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: 'Grote thema’s als energie-efficiency en verduurzaming vragen om een fundamenteel andere manier van werken. Het is dus nodig en logisch om de samenwerking structureel te versterken.' Het uitgangspunt van de samenwerking is de Marktvisie. Dat is een initiatief dat in 2016 tot stand kwam. Onder meer Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en Techniek Nederland werken daarin aan een betere en meer efficiënte benutting van de expertise van alle partners in het bouwproces, van de ontwerpfase tot beheer en onderhoud.

Energietransitie
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de grootste vastgoedportefeuille van Nederland. De komende jaren wil de organisatie een belangrijk deel van de gebouwen verduurzamen. Directeur Roger Mol: 'We hebben grote ambities en die kunnen we alleen waarmaken met de inzet van de technische sector. Welke innovaties kunnen we inzetten, welke contractvormen passen daarbij, hoe kunnen we de projecten optimaal aanbesteden? Over die vragen gaan we in gesprek met Techniek Nederland en haar leden.’

Digitalisering
Techniek Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf gaan structureel overleg voeren op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Dat moet leiden tot een betere, praktische samenwerking op het gebied van verduurzaming, innovatie, veiligheid en energiebesparing. Ook als het gaat om digitalisering willen de technische sector en het Rijksvastgoedbedrijf samen optrekken. Zo staan de digitale weergave van het ontwerp en de realisatie van gebouwen (Bouwwerk Informatie Model; BIM) en de toepassing van open standaarden hoog op de agenda van beide organisaties. Terpstra: ‘Met slimme techniek kunnen we de gebouwen van de overheid energiezuiniger maken en het beheer en onderhoud efficiënter.’

Overig Bouwnieuws

Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
Bouw nieuwe hotels in Amsterdam verboden 18-04-2024
Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken 18-04-2024
'Invoering Omgevingswet tot nu toe rustig en stabiel' 17-04-2024
Kosten renovatie Binnenhof verdubbelen bijna 16-04-2024
ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau 16-04-2024
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe 16-04-2024
Bouw CO2-opslagproject Porthos gestart 15-04-2024
CO2-uitstoot van grote bedrijven gekelderd 15-04-2024
 

Onze partners

  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
Sluit deze advertentie