Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - rotterdam-komt-met-plan-voor-uitbreiding-woongebieden
Javascript is uitgeschakeld

Rotterdam komt met plan voor uitbreiding woongebieden

Geplaatst: 18-07-2019
Rotterdam komt met plan voor uitbreiding woongebieden

ROTTERDAM - Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot de stedelijke dynamiek van Rotterdam. Dat vraagt om voldoende geschikte woningen, werklocaties en goede voorzieningen. Om deze opgave goed te begeleiden, heeft het college de Strategische Verkenning Verstedelijking vastgesteld.

Wethouder Bas Kurvers (bouwen): “Op hoofdlijnen geven we prioriteit aan een aantal lopende en nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals MerweVierhavens. Maar ook een aantal nieuwe ontwikkelingen nabij OV-voorzieningen, waaronder Alexanderknoop. En grootschalige verstedelijking in het gebied Kralingse Zoom- Stadionpark in combinatie met een nieuwe Oeververbinding.”

Vier stappen richting 2040
Wethouder Kurvers: “We willen wonen, werken en recreëren beter combineren in verschillende gebieden. Richting 2040 voorzien we vier acties.”

• De eerste actie is het verdichten en ontwikkelen in bestaande en prioritaire gebieden zoals Feijenoord City, de Rijnhaven en MerweVierhavens.

• Daarnaast ziet Rotterdam kansen voor het beter benutten van de ruimte bij ov-knooppunten en metrolijnen, zoals Alexanderknoop, Kralingse Zoom/Brainpark, Hart van Zuid en Maashaven.

• Als derde stap zet Rotterdam in op grootschalige verstedelijking in het gebied Kralingse Zoom-Stadionpark en verdichting rond de Oude Lijn met metrokwaliteit: verstedelijking in samenhang met een nieuwe oeververbinding en nieuw station Stadionpark in het gebied Kralingse Zoom-Stadionpark.

• De vierde stap is op hele lange termijn en gaat uit van een westelijke oeververbinding.

Stuk voor stuk cruciale locaties, vindt Kurvers: “Deze verstedelijkingslocaties, waar de groei van de stad kan landen, dragen bij aan de bouwambitie van 50.000 woningen tot 2040 en zorgt vooral voor een stabiele, continue bouwstroom op de lange termijn.”
De groei van de stad gaat uiteraard om meer dan alleen woningen. Het vraagt ook om voldoende goede scholen, sportvelden, groen en culturele voorzieningen.

Al deze functies kennen een ruimtevraag in de stad. Slimmer omgaan met de beperkte ruimte die beschikbaar is binnen de stad is daarom heel belangrijk. Rotterdam kiest voor goede en slimme groei; meervoudig en intensief ruimtegebruik is noodzakelijk.Stapelen, delen en slim programmeren is de norm. Rotterdam kent daarvan al voorbeelden, zoals een tijdelijk schaatsbaan in de winterstop op hockeyvelden in de Esch (slim programmeren) en het Dakpark met de bigshops in Delfshaven (stapelen).

Omgevingsvisie: Gesprek met de stad
Deze bouwopgaven, hun economische en sociale kansen én de bijbehorende uitdagingen in mobiliteit en de energietransitie moeten samenkomen in de Rotterdamse Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is een kans op de groei in samenhang vorm te geven en Rotterdam nog aantrekkelijker te maken. Zij wordt verwacht in 2020. “De Strategische Verkenning Verstedelijking dient als start voor het gesprek met de stad, marktpartijen en andere partners”, legt Kurvers uit. “Zij zijn cruciaal in succesvolle Rotterdamse groei.”

Overig Bouwnieuws

Deel senaat wil meer tijd voor stikstofwet 09-12-2019
Cementfabriek ENCI in Maastricht sluit deuren 09-12-2019
Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal van start 09-12-2019
Verkenning circulaire potentie gevelbouw van start 09-12-2019
Vijftien procent bouw heeft last van stikstof of PFAS problematiek 09-12-2019
Aanleg zonnedaken stokt door stijgende premies 09-12-2019
Landelijke stikstofdrempel 'onwaarschijnlijk' 05-12-2019
Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun 05-12-2019
Recordgroei bouwsector ondanks stikstof en PFAS 05-12-2019
'Recordjaar voor beleggingen in woningen' 04-12-2019
 

Onze partners

  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
Sluit deze advertentie