Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - rutte-stelt-voorwaarden-aan-klimaatdoelen
Javascript is uitgeschakeld

Rutte stelt voorwaarden aan klimaatdoelen

Geplaatst: 09-05-2019
Rutte stelt voorwaarden aan klimaatdoelen

SIBIU - Nederland zal zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen alleen kunnen realiseren als ook andere EU-landen hun steentje bijdragen. ,,Het kan alleen als ook de omliggende landen ambitieus zijn, anders verliezen we banen. Dan gaan we het niet doen’’ zei premier Rutte op de EU-top in Sibiu in Roemenië.

De regeringsleiders van Frankrijk, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Portugal, Spanje en Luxemburg hebben hun ambtgenoten opgeroepen het gevecht tegen de opwarming van het klimaat de komende vijf jaar een hoeksteen van het EU-beleid te maken. De acht landen willen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.

Om de uitstoot van broeikasgassen als CO2 over dertig jaar op nul te krijgen moet erg veel gebeuren. Op een vorige top in maart bleek al dat de EU-landen verdeeld zijn. Zo is Duitsland niet aangehaakt. Polen ,,gruwt’’ uit vrees voor massaal banenverlies voor klimaatneutraliteit in 2050, aldus een EU-diplomaat. Ook bijvoorbeeld Estland ziet dat met zijn dieseltreinen niet zitten.

Nederland is in het kielzog van de Franse president Macron een groot voorstander van een Europa dat sterk is op klimaat, ook omdat dat banen kan opleveren. In de slotverklaring van de top in Sibiu beloven de 27 leiders de strijd tegen de klimaatverandering samen aan te pakken, maar concrete doelen staan er niet in.

De burgemeester stond een betoging van jonge klimaatactivisten door Sibiu niet toe. Enkele leiders, onder wie Rutte, Macron en de premiers van België en Luxemburg waren wel bereid hun verzoek voor meer ambitie aan te horen. De premier van Letland sloot zich aan bij het gezelschap. Macron zei tegen de Vlaamse 'klimaatspijbelaar' Anuna de Wever dat er heus wel een compromis zou komen waardoor Duitsland en andere landen zich zullen aansluiten. ,,Zo gaat het altijd in de EU.’’ Rutte stond ernaast en knikte instemmend.

Overig Bouwnieuws

Noord-Zuidlijn is Beste Gebouw van het Jaar 2019 21-05-2019
Doorsnee huizenprijs blijft boven de 3 ton 21-05-2019
35 miljoen euro voor 'iconische monumenten' 21-05-2019
Project Zuidasdok Amsterdam duurder en later 17-05-2019
Transporttarieven gas kunnen stevig omhoog 17-05-2019
Betalingsproblemen hypotheken verder omlaag 17-05-2019
Aantal omgebouwde kantoren bijna gehalveerd 17-05-2019
Vier bedrijven knokken om windpark Noordzee 17-05-2019
Rekenkamer: energierekening onnodig hoog 17-05-2019
VolkerWessels schrijft weer af op sluizenklus 16-05-2019
 

Onze partners

  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie