Sp en vvd willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakke
Javascript is uitgeschakeld

SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

Geplaatst: 22-03-2023
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

DEN HAAG - Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

Boetes voor sjoemelaars die meerdere malen een "te rooskleurig energielabel" afgeven, moeten daarnaast dusdanig worden verhoogd zodat gedupeerde bewoners gecompenseerd kunnen worden, stelde SP-Kamerlid Sandra Beckerman voor in het debat over het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Dat deed zij mede namens VVD-Kamerlid Peter de Groot.

"Je moet erop kunnen vertrouwen dat je weet hoe zuinig je woning is", zei Beckerman. "Het is belangrijk dat er niet mee wordt gesjoemeld en dat je als huurder of woningeigenaar scheel betaalt."

De Kamer heeft de afgelopen jaren meerdere moties aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen fraude met de (verplichte) energielabels aan te pakken. "Maar het gaat nog steeds mis", zei Beckerman. "Dit systeem maakt fraude mogelijk en sjoemelaars komen er nog steeds mee weg."

"Gezien de huidige technieken is de manier waarop energielabels voor woningen worden verstrekt - eens in de tien jaar zonder controle van het ware energieverbruik - achterhaald en gevoelig voor fouten en gesjoemel", zegt De Groot. "Het kabinet moet ervoor zorgen dat de daadwerkelijke gegevens, in combinatie met het energieverbruik van de woning, digitaal worden verwerkt. Dan is het energielabel up-to-date en worden misstanden voorkomen."

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het met VVD en SP eens dat mensen moeten kunnen vertrouwen op een afgegeven label. Uit onderzoek blijkt dat het bij 93 procent van de labels goed gaat. Er worden dus te veel fouten gemaakt, vindt de minister. Hij werkt aan aanvullende maatregelen die zich richten op zowel het "scherper controleren en het scherper sanctioneren van slecht presterende adviseurs."

Overig Bouwnieuws

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren 01-06-2023
Zorgen bij provincies en waterschappen om strengere waterregels 01-06-2023
Woningzoekers verdringen zich rond beschikbare huurwoningen 01-06-2023
Gemeenten compenseren aardgasverbruik via omstreden projecten 01-06-2023
Grootschalige aanpak wateroverlast Limburg stap dichterbij 31-05-2023
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken 31-05-2023
Verduurzamende klusser stuwt omzet Gamma en Karwei 31-05-2023
Randstad: Nederland loopt vast door tekort aan vakmensen 31-05-2023
Project Hedwigepolder na slepende strijd klaar 30-05-2023
Kritische vragen Statenleden over uitbreidingsplan Roompot 30-05-2023
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie