Speciaal staal voor kunstproject palenhuis
Javascript is uitgeschakeld

Speciaal staal voor kunstproject Palenhuis

Geplaatst: 28-09-2021
Speciaal staal voor kunstproject Palenhuis

AMSTERDAM - Tata Steel heeft voor het eerst in Nederland buizen gemaakt die bestaan uit een speciaal soort staal. Voor het kunstproject ‘Het Palenhuis’ in de Amsterdamse Sluisbuurt dat vandaag is onthuld, heeft Tata Steel zogenaamde “weathering steel” buizen gemaakt in haar buizenfabriek in Zwijndrecht.

Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte roestwerende laag. Hierdoor is schilderen of verzinken van de constructie niet nodig: het staal is onderhoudsarm, duurzaam, milieuvriendelijk en heeft een natuurlijke uitstraling.
Kunstenaar Piet van Wijk werkte samen met Tata Steel om zijn kunstwerk, ontworpen in weathering steel, te kunnen realiseren. Met dit kunstproject visualiseert de kunstenaar iets wat normaal voor het blote oog onzichtbaar blijft; de paalfundering van gebouwen en woningen. Tata Steel leverde de weathering steel buizen voor dit bijzondere huis op palen.

“Wij produceren en leveren al geruime tijd de ronde stalen buizen voor ondergrondse heipalen. Ook kun je onze ronde constructiebuizen en vierkante en rechthoekige kokerprofielen hoge sterkte staal in tal van bovengrondse staalconstructies terugvinden”, legt Hans Holtkamp, Manager Customer Technical Support bij Tubes van Tata Steel uit. “Die staalconstructies worden meestal achteraf verzinkt of geverfd voor een goede corrosiebescherming. Weathering steel maakt dat conserveren met coatings overbodig is. Nieuw voor de staalbouwmarkt is dat Tata Steel nu ook in Nederland dit staal in buisvorm kan aanbieden. Daarmee geven we architecten, constructeurs en eigenaren van die staalconstructies nieuwe, duurzame mogelijkheden”.

Stalen heipalen
Het Palenhuis kunstwerk in de Amsterdamse Sluisbuurt laat zien hoe de stad Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze -van oudsher houten- funderingspalen zou de stad wegzakken in het drassige veen. Er zijn voor verschillende renovatie projecten in Amsterdam inmiddels al duizenden ronde, hoogwaardige stalen heipalen geleverd die de oude, verzakte of verrotte houten funderingen vervangen en de stad voor verzakkingen behoeden.

Duurzaam en innovatief bouwen
Door bij te dragen aan dit kunstproject laat Tata Steel zien hoe staal steeds verder wordt ontwikkeld voor duurzame oplossingen.Tata Steel heeft holle stalen funderingsbuizen ontwikkeld, die later gevuld worden met beton. Doordat aan de binnenzijde van de holle buispaal wordt geheid, is er nauwelijks meer sprake van geluid en trillingen, zoals bij conventioneel heien.

Een andere toepassing die steeds meer gebruikt wordt, is het gebruik van stalen schroefpalen. Met deze toepassing behoren trillingen en lawaai tot het verleden omdat er helemaal niet meer geheid hoeft te worden. Ook kan deze techniek in zeer dichtbebouwde omgeving en krappe ruimtes van oude monumentale panden worden toegepast omdat deze funderingstechniek veel minder ruimte inneemt. De stalen buissegmenten die samen de stalen heipaal vormen, zijn veel korter dan de houten, lange heipalen. Het historisch aangezicht van de stad blijft hiermee onaangetast.

Een bijkomend voordeel is dat de schroefpalen aan het einde van de levensduur weer uit de grond kunnen worden verwijderd en vervolgens in een nieuwe fundering hergebruikt worden.

Nederlandse buizen
Tata Steel is de op één na grootste buizenproducent in Europa. De 13,5 meter hoge palen van het kunstwerk zijn geproduceerd bij de Tata Steel vestiging in Zwijndrecht. De weathering steel constructiebuizen waaruit de palen van het Palenhuis zijn gebouwd, zijn corrosiebestendig, hebben geen conservering nodig en geven na verloop van tijd het kunstwerk een natuurlijke roestbruine kleur die zich mooi mengt met het landschap.

Overig Bouwnieuws

Arme wijken wachten langst op dubbel glas 24-11-2021
'Steeds meer wanbetaling in de bouw' 24-11-2021
Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder 24-11-2021
Veel infrastructuurprojecten kunnen door met investering 24-11-2021
Loonsverhoging aanstaande voor medewerkers timmerindustrie 23-11-2021
Enorm windpark op zee bij Ierland voor productie waterstof 23-11-2021
Verplichte aanleg laadpalen voor auto bij Britse nieuwbouw 23-11-2021
Woningprijzen in oktober net zoveel gestegen als in september 23-11-2021
Aandacht voor jonge en oude stukadoors en vloerenleggers in cao 23-11-2021
Chinese steden versoepelen regels bouwkavels 23-11-2021
 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • Berkvens
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie