Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - staat-houdt-rekening-met-rechtszaken-rond-aardbevingsschade
Javascript is uitgeschakeld

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

Geplaatst: 10-05-2021
Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

DEN HAAG - Het kabinet zegt te willen zorgen dat alle kosten als gevolg van aardbevingsschade die bij de NAM in rekening kunnen worden gebracht, ook in rekening zullen worden gebracht. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen desnoods naar de rechter te stappen als het bedrijf dwarsligt.

Volgens NAM-directeur Johan Altema kan het bedrijf niet "alles betalen wat de overheid belooft", zegt hij in een interview in NRC. Hij zegt na tientallen jaren gasboringen in Groningen "ruimhartig" te willen zijn in het uitbetalen van schade, maar hij vindt ook dat de overheid onredelijke verwachtingen heeft gewekt bij omwonenden. Bovendien komen er volgens hem claims binnen uit gebieden die niet eens in het bevingsgebied liggen.

Altema stelt in het interview dat het aantal aardbevingen is afgenomen doordat er nu minder geboord wordt in het gebied. Het zou daardoor ook niet meer nodig zijn om te onderzoeken of zo'n 13.000 huizen die in het gebied nog geïnspecteerd moeten worden, moeten worden versterkt. Uit berekeningen zou namelijk gebleken zijn dat versterking nog maar nodig is voor zo'n vijftig woningen.

De ministeries zijn het met die conclusie niet eens. Iedere woning zal los onderzocht moeten worden voordat gezegd kan worden hoeveel huizen versterkt moeten worden, stellen zij in een reactie.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman omschrijft de opstelling van de NAM vrijdagochtend als "harteloze hebzucht" die "ongekend en onacceptabel" is. "De minister is nu aan zet om onmiddellijk in te grijpen."

PvdA'er Henk Nijboer noemt het "stuitend" dat de directeur "zijn handen af trekt van Groningen. Sommige muren vallen eruit. Als je beweert dat er maar vijftig woningen versterkt moeten worden, weet je niet wat er speelt", aldus het Kamerlid. Hij wil dinsdag in het vragenuurtje vragen stellen. Ook hoopt hij de NAM en de aandeelhouders Shell en Exxon naar de Kamer te krijgen voor een hoorzitting.

Overig Bouwnieuws

Coronapandemie zorgt voor recordverkoop recreatiewoningen 23-06-2021
Werk op bouwplaats Brabantse Best stilgelegd 23-06-2021
Ontwikkelaars willen nieuwe stad bouwen: Eemvallei Stad 22-06-2021
'Bouw woningen moet gepaard gaan met investeringen in ov' 22-06-2021
Huizenprijzen breken weer record en stijgen harder 22-06-2021
Minister: Rijk moet met 20 miljard bijspringen voor woningbouw 22-06-2021
Gemeente laat zelf woningen bouwen voor middeninkomens 22-06-2021
Beladen gesprek over Feyenoord City verloopt zonder incidenten 21-06-2021
'Staat moet paleis Soestdijk terugkopen' 21-06-2021
'Bezuinigen op asfalt 'onverantwoord' volgens minister' 21-06-2021
 

Onze partners

  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • PCI Group
Sluit deze advertentie