Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - start-bouw-van-de-grotiustorens-in-centrum-den-haag
Javascript is uitgeschakeld

Start bouw van de Grotiustorens in centrum Den Haag

Geplaatst: 23-04-2019
Start bouw van de Grotiustorens in centrum Den Haag

DEN HAAG - In Den Haag is gestart met de bouw van de twee Grotiustorens in Den Haag. Op de nu nog braakliggende Grotiusplaats komen twee woontorens ontworpen door MVRDV: Grotius I en Grotius II. Ze worden ontwikkeld door Provast. De nog onderbenutte plek is een belangrijke schakel tussen het stationsgebied, het achterliggende Bezuidenhout en het Beatrixkwartier.

In het ontwerp van MVRDV wordt de lagergelegen snelweg naast de Grotiusplaats overdekt en getransformeerd tot een mooi park. De komst van de twee woontorens is een eerste stap naar een grootschalige transformatie van het stationsgebied tot een levendige stadswijk.

De voetafdruk van de torens vloeit voort uit een intensieve studie naar de optimale zichtlijnen en verbindingen met de omgeving. Grotius I is smal, 120 meter hoog en vormt de begrenzing van de Utrechtsebaan. Aan weerszijden houdt het gebouw voldoende ruimte over om routes richting het Beatrixkwartier (Central Business District) te creëren. Grotius II is met 100 meter hoogte compacter en bevindt zich naast het Prins Bernardviaduct. Daar zal, mede dankzij de gunstige ligging ten opzichte van de zon, een levendige plek met horeca en terrassen ontstaan. ‘Den Haag heeft nog maar een klein aantal open plekken waar kan worden gebouwd. Door de Utrechtsebaan te overkluizen en het geluid en de fijnstof weg te halen, kunnen woningen worden toegevoegd aan het centrum,’ zegt architect en mede-oprichter van MVRDV Winy Maas.

De torens zijn opgebouwd als ‘typische’ Haagse torens volgens de in 2016 vastgestelde hoogbouwvisie van de gemeente Den Haag: Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline. De torens zullen al van veraf herkenbaar zijn door een verbijzondering aan de bovenzijde: ze hebben allebei een kroon. Die kroon bestaat uit een driedimensionaal landschap van terrassen en groen, ontworpen op de oriëntatie van de zon en het zicht op de binnenstad en de zee. ‘De twee torens worden als het ware “gebroken” om een serie van dakterrassen te maken, die samen een menselijke buurt vormen’, zegt Maas. ‘Je kunt bij wijze van spreken de koffie of thee doorgeven aan de buren. Bewoners zullen straks vanaf de tiende verdieping fantastisch uitzicht hebben over zee richting het noorden en op Rotterdam richting het zuiden. De Grotiustorens betekenen een make-over van het stationskwartier.’

Het middendeel van elke toren heeft een kwalitatieve, natuurstenen gevel met grote ramen om de bewoners optimaal zicht op de stad te geven. De kleur van het natuursteen verschuift over de onderste lagen gradueel van een frisse beige tint naar een donkerdere, antraciete tint, waardoor de torens op straatniveau een ‘zachte landing’ maken. Deze zachte landing vormt de ‘basis’ van de torens. Dit is een optimale kans om te stad te verdichten en een onderbenutte buurt nieuw leven in te blazen met torens die de skyline van Den Haag zullen veranderen. De Grotiustorens krijgen straks 655 kwalitatief hoogstaande appartementen, deels sociale woningbouw, horeca in de plint en een ondergrondse parkeergarage. Met de Grotius-torens zetten Provast en MVRDV hun succesvolle samenwerking voort. Deze begon met de in 2014 geopende Markthal die niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister werd, maar ook een ingrijpende metamorfose betekende voor de buurt rondom station Rotterdam Blaak. De oplevering van de Grotiustorens wordt in 2022 verwacht.

Overig Bouwnieuws

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet' 04-03-2021
Waarde orderboek baggeraar Boskalis naar record ondanks corona 04-03-2021
Provincie wil dat Microsoft bouw datacenter staakt 04-03-2021
Waterstofcoalitie vraagt nieuw kabinet om miljarden 04-03-2021
Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant 03-03-2021
Ook Vlaanderen in stikstofnood, vreest 'Nederlandse toestanden' 03-03-2021
Amsterdam bouwt groene woonwijk op de Zuidas 03-03-2021
Alternatieven voor loslatende plastic oeverbescherming onderzocht 03-03-2021
Nederlanders laten meer vermogen na door bezit eigen woning 03-03-2021
'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs' 03-03-2021
 

Onze partners

  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie