Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - stikstof-blijft-landbouwbegroting-schouten-domineren
Javascript is uitgeschakeld

Stikstof blijft landbouwbegroting Schouten domineren

Geplaatst: 16-09-2020
Stikstof blijft landbouwbegroting Schouten domineren

DEN HAAG - De stikstofuitspraak van de Raad van State blijft, bijna anderhalf jaar later, nog boven de landbouwplannen van het kabinet hangen. Ook de komende maanden moet het kabinet blijven werken aan de vermindering van de stikstofuitstoot, zodat er weer milieuvergunningen kunnen worden uitgegeven voor de bouw van woningen.

De afgelopen tijd kondigde landbouwminister Carola Schouten een stikstofaanpak, haar visie op kringlooplandbouw en een nieuw mestbeleid aan. De 'Nationale Eiwitstrategie' komt er nog aan. Het liefste had de minister in haar laatste begroting een volledig plan klaar willen hebben zodat de boer verder kan boeren en de natuur hersteld wordt. Maar veel problemen moeten nog opgelost worden voordat er weer volop gebouwd kan worden en de boeren echt weten waar ze aan toe zijn.

Een eerder gepresenteerd plan tot 2030 moet ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot uit verschillende sectoren wordt verlaagd. Veehouders kunnen in ruil voor een zak geld onder bepaalde voorwaarden stoppen met boeren als zij dat willen. Een plan dat de uitstoot uit de mest van melkkoeien moest verminderen door het voer aan te passen, is van tafel.

Het geld dat als onderdeel van de stikstofaanpak opzij is gezet, moet voor een behoorlijk deel ook naar de versterking van de natuur gaan. En dat is nodig. "In het landelijk gebied neemt de biodiversiteit nog altijd af en is onverminderde inzet nodig om de stikstofneerslag terug te dringen", schrijft Schouten, als minister ook verantwoordelijk voor de natuur.

Met haar begroting voor volgend jaar wil de bewindsvrouw de boer helpen staande te blijven in onzekere tijden, waarin ook steeds strengere duurzaamheidseisen worden gesteld. "De veranderingen waar we voor staan zijn ingrijpend en vragen veel van ons allen, in het bijzonder van boeren, tuinders en vissers", zegt Schouten. "Het is cruciaal om in 2021 en de daaropvolgende jaren koers te houden: alleen dat biedt zekerheid en houvast." Schouten blijft inzetten op kringlooplandbouw, een manier van boeren waarbij zo min mogelijk stoffen worden verbruikt.

Overig Bouwnieuws

Building Holland 2020 wordt hybride event 17-09-2020
Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties 17-09-2020
Windmolen, stekkerauto en isolatie voor aangescherpt klimaatdoel 17-09-2020
Toename bouwproductie in eurozone stagneert 17-09-2020
Brussel blokkeert Nederlandse waterstofplannen 17-09-2020
Bouwsector blij met pakket maatregelen, 'maar er is meer nodig' 16-09-2020
'Kabinetsplannen voor huursector zijn onvoldoende' 16-09-2020
Von der Leyen wil reductie CO2-uitstoot met 55 procent in 2030 16-09-2020
Uitbreiding Lelystad Airport kostte tot nu toe ruim 214 miljoen 16-09-2020
'Kabinet moet veel harder trekken aan het isoleren van huizen' 16-09-2020
 

Onze partners

  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie