Stikstoffabriek nog later klaar gevolgen onzeker
Javascript is uitgeschakeld

Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen onzeker

Geplaatst: 23-05-2022
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen onzeker

DEN HAAG - De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens en bedrijven, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. De gevolgen voor de gaswinning in Groningen zijn nog onzeker, maar het uitgangspunt is dat die niet verder omhoog gaat, aldus de bewindsman.

Het was tot dusver de bedoeling dat de stikstoffabriek komende zomer zou gaan draaien. Maar dat wordt op zijn vroegst september, zo heeft Gasunie Transport Services (GTS) aan Vijlbrief laten weten. De bewindsman vindt dat "moeilijk te verteren", aangezien de bouw eerder ook al vertraging opliep. Het kabinet moest daarop besluiten dit jaar iets meer gaswinning in Groningen toe te staan dan eerder was voorzien.

"Ik vind het teleurstellend dat de aanvullende investeringen en extra inzet van mensen niet tot de benodigde versnelling hebben geleid en verwacht van partijen dat zij zich tot het uiterste inspannen om de installatie in Zuidbroek zo snel mogelijk te kunnen opleveren", schrijft Vijlbrief. "Ik heb dit ook laten weten aan GTS zodra ik dit bericht ontving."

Door de vertraging is dit gasjaar mogelijk 1,2 miljard kubieke meter extra Gronings gas nodig. Maar Vijlbrief wil nu nog niet tornen aan het eerdere besluit om dit jaar een maximale winning van 4,5 miljard kubieke meter toe te staan. Hij wil eerst nadere uitleg van GTS en gaat daarnaast kijken welke alternatieven er zijn, zonder dat komende winter de leveringszekerheid in gevaar komt.

Vijlbrief houdt ook vast aan het streven om in het volgende gasjaar, dat op 1 oktober begint, alleen nog de minieme hoeveelheid Gronings gas op te pompen die nodig is om de installaties operationeel te houden. Alleen bij een zeer strenge winter zou dan nog meer gas moeten worden gewonnen. Maar ook hierbij moet de staatssecretaris een slag om de arm houden. Het winningsniveau "kan door deze ontwikkelingen beperkt hoger uitvallen".

Overig Bouwnieuws

Verzekeringsbranche: veel schade door extreem weer in 2021 30-06-2022
Corporaties moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen bouwen 30-06-2022
Claim tegen NAM voor 'openstaande' 190 miljoen 30-06-2022
Product vaak ten onrechte als ‘circulair’ verkocht 30-06-2022
Gasunie begint met aanleg landelijk waterstofnetwerk 29-06-2022
CBS: aandeel hernieuwbare energie op totale verbruik gedaald 29-06-2022
Hornbach boekt recordomzet in eerste kwartaal 29-06-2022
Provincies willen niet hard ingrijpen in stikstofcrisis 29-06-2022
Provincie en gemeente steken miljoenen in ov voor woningbouw 29-06-2022
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie 28-06-2022
 

Onze partners

  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
Sluit deze advertentie