Stormproef moet golfbestendigheid dijkgras vaststellen
Javascript is uitgeschakeld

Stormproef moet golfbestendigheid dijkgras vaststellen

Geplaatst: 14-11-2023
Stormproef moet golfbestendigheid dijkgras vaststellen

VEENDAM - Een proef met een golfsimulator op de Dollarddijk in Noordoost-Groningen moet uitwijzen welk grasmengsel op de dijk het best bestand is tegen extreme golven. Waterschap Hunze en Aa's bootste vrijdag met een stellage met 5000 liter water golven met stormkracht na om inzicht te krijgen in de sterkte van verschillende soorten gras. "Het ziet er in ieder geval spectaculair uit", aldus een woordvoerder van het schap.

Een met gras beklede dijk is beter bestand tegen golfslag dan tot nu toe werd aangenomen, aldus het schap. Op de Waddenzeedijk bij de Carel Coenraadpolder zijn vier testvakken aangebracht. In een vak wordt de dijk in zijn huidige staat getest en in de drie andere vakken worden de verschillende grasmengsels die in 2019 zijn ingezaaid op de proef gesteld. De wortelstructuur van de grasmengsels maakt de dijk sterker en bevordert ook de biodiversiteit, is de verwachting.

Bij de Groningse Eemshaven en bij de Friese Slachtedijk worden tot en met februari soortgelijke proeven gedaan om de stevigheid van bestaande en nieuwe gras- en kleibekleding op de zeedijk te beoordelen. De resultaten worden medio 2024 verwacht. Mogelijk leiden die tot een minder omvangrijke of snellere en goedkopere dijkversterking, hoopt het waterschap.

"Als we met deze innovatieve proef ontdekken welk grasmengsel het sterkst is, dan hoeven de dijken mogelijk minder versterkt te worden zonder in te boeten op veiligheid", zegt Martijn van Mensvoort, bestuurder bij Hunze en Aa's. Voor Brigit Janssen-Stelder van het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn dit soort proeven "echt de krenten uit de pap". "Werken aan waterveiligheid is nooit af en dijkinnovatie ook niet. De lessen die we hier op Dollarddijk leren gaan we gebruiken bij onze landelijke opgave."

Waterschap Hunze en Aa's werkt in dit onderzoek samen met waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Wageningen University & Research, de Radboud Universiteit, Infram Hydren en Deltares.

Overig Bouwnieuws

Silhouette torenspits Notre-Dame weer zichtbaar 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk 30-11-2023
Meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming 30-11-2023
Nijmegen ontwikkelen westkant van stationsgebied 29-11-2023
Vleermuis geen obstakel voor bouw justitieel complex 29-11-2023
Miljoenen voor onderzoek naar duurzame oplossing PFAS 29-11-2023
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof 29-11-2023
Overijssel neemt regie in energiebeleid 28-11-2023
ABN AMRO: verwerk klimaatrisico's in de huizenprijs 28-11-2023
Gemeente Amsterdam wil nu echt schimmelvrije huizen 28-11-2023
 

Onze partners

  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
Sluit deze advertentie