Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - structuralisme-in-het-nieuwe-instituut
Javascript is uitgeschakeld

Structuralisme in Het Nieuwe Instituut

Geplaatst: 11-09-2014
Structuralisme in Het Nieuwe Instituut
Beeld: Johan van der Keuken

Het Nieuwe Instituut toont vanaf 20 september 2014 Structuralisme. Een dubbeltentoonstelling over het Nederlandse structuralisme, de internationaal gewaardeerde stroming in de architectuur van de vorige eeuw.

Het structuralisme presenteert eind jaren ’50 een vitaal alternatief voor de rationalistische, bureaucratische architectuur van de Wederopbouw en komt tot grote bloei in de jaren ’70. Het ideaal was een nieuwe sociale ruimte voor de ontplooiing van zowel het collectief als het individu, met plaats voor ontmoeting, verbeelding en experiment.

Ruimte maken, ruimte laten belicht het structuralisme vanuit de optiek van architect Herman Hertzberger (1932). Samen met o.a. Aldo van Eyck wordt Hertzberger gezien als de wegbereider van deze stroming in de Nederlandse architectuur. Eind 2013 is een groot deel van zijn archief aan Het Nieuwe Instituut overgedragen. De tentoonstelling toont hoogtepunten en verrassingen uit het archief en vele voorbeelden van Hertzbergers inspiratiebronnen, die hij samenbrengt in zijn ‘Musée Imaginaire’: originele ontwerpschetsen, tekeningen, maquettes, notitieboekjes en foto’s van de gerealiseerde gebouwen.

Een installatie in vier bedrijven vormt het startpunt van een meerjarig wetenschappelijk onderzoek naar het Nederlands structuralisme door het Jaap Bakema Study Centre (i.s.m. Het Nieuwe Instituut en de TU Delft) o.l.v. Dirk van den Heuvel. De installatie verkent de ontwikkeling en actualiteit van het Nederlands structuralisme in vier opeenvolgende presentaties over respectievelijk onderwijs, idealen, bouwen en de stad. Werk en ideeën van Aldo van Eyck, Herman Hertzberger, Piet Blom, Theo Bosch e.a. staan centraal. Met elk ‘bedrijf’ wisselt de opstelling van de installatie en het getoonde archiefmateriaal. Een schat aan bekend en onbekend archiefmateriaal vormt de achtergrond van een reeks wekelijkse gesprekken tussen tijdgenoten, architecten, critici, onderzoekers en bewoners over onderwerpen als het onderwijs op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, de Nederlandse Forum-groep en de tegencultuur van Provo en de democratisering.

In aansluiting op de tentoonstelling biedt Het Nieuwe Instituut een divers programma met lezingen, kinderworkshops, Ateliers voor alle leeftijden, discussies en excursies.

Bron: Het Nieuwe Instituut

Overig Bouwnieuws

BAM, VolkerWessels rond met banken over sluis 22-02-2019
Omzet bouw groeit, aantal vergunningen stokt 22-02-2019
Spiegels Depot Boijmans worden geadopteerd 21-02-2019
'Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer' 21-02-2019
EMA moet Londense huur doorbetalen 21-02-2019
Grote projecten geven Heijmans zetje 21-02-2019
PBL rekent warmtefonds voor huizen door 21-02-2019
Forse vertragingen bij netbeheerder Alliander 20-02-2019
Renovatie Waalbrug begin maart van start 20-02-2019
Nagenoeg geen winst voor BAM 20-02-2019
 

Onze partners

  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Martens Groep
  • Luxlight
  • tremco illbruck
  • Gebr. Bodegraven
Sluit deze advertentie