Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - team-v-ontwerpt-opvallend-studentencomplex-in-utrechtse-wijk-overvecht Archidat Bouwnieuws - Team V ontwerpt opvallend studentencomplex in Utrechtse wijk Overvecht
Javascript is uitgeschakeld

Team V ontwerpt opvallend studentencomplex in Utrechtse wijk Overvecht

Geplaatst: 19-06-2017
Team V ontwerpt opvallend studentencomplex in Utrechtse wijk Overvecht

UTRECHT - Team V Architectuur ontwerpt een markant en groen studentencomplex in de Utrechtse woonwijk Overvecht. ‘Op Dreef’ omvat 629 studentenwoningen en een breed scala aan collectieve en publieke voorzieningen. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Urban Sync en fUSE Studio, IC Netherlands en Van Wijnen.

Twee getrapt oplopende torens van zestien verdiepingen markeren het bouwblok dat prominent op de hoek van de drukke Brailledreef ligt. Twee opengewerkte uitsneden in de lichte bakstenen gevels, schuin oplopend vanaf de begane grond, accentueren de getrapte gebouwvorm. “De uitsneden brengen letterlijk lucht en activiteit in de gevel en zorgen voor de aansluiting op de naastgelegen bebouwing”, aldus Do Janne Vermeulen, architect-directeur bij Team V. Aan deze levendige uitsneden liggen collectieve themawoonkamers, zoals de bibliotheek en een wasbar. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen op elke verdieping en een prettige binnenplaats bieden de studenten een groene, lichte en gezonde woonomgeving.

Healthy Urban Living
‘Op Dreef’ geeft vorm aan het concept Healthy Urban Living; het creëren van een gezonde en duurzame leefomgeving in stedelijk gebied. “De schakeling van getrapt oplopende groene buitenterrassen en de verschillende sportvoorzieningen, zoals een bootcamp-track en fitnessruimte, nodigen de studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl”, legt Vermeulen uit. Daarnaast is het opvallende gebouw uitgerust met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, waaronder energie-opwekkende gevels en daken, stadsverwarming in combinatie met warmte- en koudeopslag, een flexibel casco dat is voorbereid op toekomstige aanpassingen en uitgebreide ondersteuning van de stadsflora en -fauna, variërend van nestkastjes voor gierzwaluwen tot hommelspleten.

Voor de buurt
In het streven naar een gezond, sociaal en duurzaam Overvecht is interactie tussen buurtbewoners en ondernemers, studenten, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties van groot belang. Om dit te realiseren is de begane grond van ‘Op Dreef’ ingericht als een uitnodigende, open ruimte met aansprekende functies zoals een restaurant met leerbedrijf voor een betaalbare en gezonde hap, een innovatie-lab met kennisinstellingen op het gebied van Healthy Urban Living, een koffiebar met aangrenzend studielandschap en een filmzaal. Vermeulen: “We maken hiermee een markant icoon dat identiteit geeft aan het Utrechtse Overvecht. Ook slaan we met het bijzondere plintprogramma een belangrijke brug tussen de studenten en de huidige wijkbewoners.”


Programma
Op Dreef omvat 629 studentenwoningen, waarvan 491 zelfstandige appartementen van circa 22 vierkante meter, 108 units gegroepeerd in woongroepen (6 per groep), grotere studio’s van circa 55 vierkante meter en woningen voor mindervaliden. Daarnaast biedt het gebouw ruimte aan 1.400 vierkante meter aan collectieve voorzieningen, waaronder een verdiepte fietsenberging, en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen.

Naar verwachting wordt eind 2018 gestart met de bouw van dit bijzondere studentencomplex.

Overig Bouwnieuws

Ook gebouw Windesheim dicht voor onderzoek betonvloer 23-10-2017
Polak-gebouw mogelijk over 2 weken weer open 20-10-2017
UNETO-VNI positief over NEV, maar arbeidsmarkt remt energietransitie 20-10-2017
Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie stijgt ruim 8 procent 20-10-2017
Huizenverkopen naar record in derde kwartaal 20-10-2017
Universiteitspand dicht om instortingsgevaar 20-10-2017
Winy Maas ambassadeur van de Dutch Design Week 2017 19-10-2017
Werkgever vervolgd voor ongeval met twee doden 18-10-2017
Groningen eens over opzet nieuw schadefonds 18-10-2017
BAM bouwt werfterrein in Kitimat, British Columbia, Canada 18-10-2017
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Termokomfort Europe
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
Sluit deze advertentie