Vattenfall wil eerste subsidievrije zonnepark op land bouwen
Javascript is uitgeschakeld

Vattenfall wil eerste subsidievrije zonnepark op land bouwen

Geplaatst: 17-11-2021
Vattenfall wil eerste subsidievrije zonnepark op land bouwen

ALMERE - Energiebedrijf Vattenfall wil een subsidievrij zonnepark gaan bouwen in Almere. Het zou het eerste zonnepark op land zijn in Nederland waarbij geen gebruik wordt gemaakt van overheidsgeld. Vattenfall bouwt ook al het eerste subsidievrije windmolenpark op zee.

Volgens het energiebedrijf kunnen de meeste zonneprojecten alleen gebouwd worden met geld uit het fonds Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Met die regeling helpt de overheid bedrijven bij het verminderen van de uitstoot van CO2.

"We geloven dat subsidievrije parken toekomst hebben, al zijn die nog lang niet vanzelfsprekend in de Nederlandse markt", zegt Annemarie Schouten, hoofd zonne-energie van Vattenfall Nederland, in een toelichting. "Wat ons helpt is dat we actief zijn in de hele energieketen en onze klanten daardoor direct kunnen koppelen aan dit project." Volgens Vattenfall stijgt de vraag naar stroomcontracten direct van subsidievrije bronnen.

Toch gaat Vattenfall ervan uit dat niet alle zonneparken voortaan zonder subsidie kunnen worden gebouwd. Het gaat in Almere om een speciaal project waarbij de eerste ontwikkelstappen al waren doorlopen. Het wordt gebouwd op overheidsgrond die door het Rijksvastgoedbedrijf op de markt is gebracht. Dat vergroot de slagingskans van het project, aldus Vattenfall. De bouw van de in totaal 25.000 zonnepanelen moet in 2024 beginnen, als er tegen die tijd tenminste weer voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet in de regio.

In de zomer begon Vattenfall met de bouw van het windpark op zee, Hollandse Kust Zuid. Volgens het energieconcern is dat het eerste windmolenpark in Europa dat subsidievrij zal worden aangelegd. Hier is er in een andere vorm nog wel sprake van steun. Het Rijk zorgt ervoor dat het 'stopcontact' op zee, de bekabeling naar de kust en de aansluiting op het stroomnet, wordt geregeld. Die opdracht ligt bij TenneT. Daardoor zijn de risico’s en de kosten voor Vattenfall sterk gedaald.

Overig Bouwnieuws

Arme wijken wachten langst op dubbel glas 24-11-2021
'Steeds meer wanbetaling in de bouw' 24-11-2021
Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder 24-11-2021
Veel infrastructuurprojecten kunnen door met investering 24-11-2021
Loonsverhoging aanstaande voor medewerkers timmerindustrie 23-11-2021
Enorm windpark op zee bij Ierland voor productie waterstof 23-11-2021
Verplichte aanleg laadpalen voor auto bij Britse nieuwbouw 23-11-2021
Woningprijzen in oktober net zoveel gestegen als in september 23-11-2021
Aandacht voor jonge en oude stukadoors en vloerenleggers in cao 23-11-2021
Chinese steden versoepelen regels bouwkavels 23-11-2021
 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
Sluit deze advertentie