Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - veh-overschakelen-op-warmtenet-te-duur
Javascript is uitgeschakeld

VEH: overschakelen op warmtenet te duur

Geplaatst: 23-12-2019
VEH: overschakelen op warmtenet te duur

AMERSFOORT - Vereniging Eigen Huis (VEH) vreest dat huizenbezitters hoge rekeningen moeten betalen als zij overschakelen op een warmtenet. Energiebedrijven mogen vanaf volgend jaar hogere kosten rekenen als ze een warmtenet aanleggen en als ze huishoudens hierop aansluiten. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt.

De eenmalige kosten die energiebedrijven mogen rekenen als ze een huis aansluiten op een warmtenet heeft de ACM verhoogd naar 4500 euro, ruim vier keer meer dan vorig jaar. De kosten voor het aanleggen van een warmtenet worden zelfs volledig doorgerekend naar de klant. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af en de helft daarvan wordt aangesloten op een warmtenet.

Qua vaste lasten gaan mensen met blok- en stadsverwarming er volgend jaar wel iets op vooruit. De maximumtarieven van een doorsnee huishouden dalen met ongeveer een half procent tot 1534 euro.

"Vaak stijgt de prijs mee met de inflatie, maar deze keer gaat die iets omlaag, dus dat is goed nieuws", zegt een woordvoerder van de ACM in een reactie. Het laatste inflatiecijfer is 2,6 procent. De kosten van dagelijkse boodschappen en vaste lasten gaan dus met dit percentage omhoog, terwijl de energierekening voor mensen met blok- en stadsverwarming omlaaggaat. In Nederland zijn tegen de miljoen huishoudens aangesloten op stads- en blokverwarming.

De jaarlijkse kosten van blok- en stadsverwarming gaan omlaag omdat de rekening van gas ook daalt. Het is wettelijk geregeld dat huishoudens met blok- en stadsverwarming niet meer mogen betalen dan mensen die zijn aangesloten op gas.

Energiebedrijven moeten volgend jaar aan nieuwe regels voldoen bij het vaststellen van de warmtetarieven. De zogenoemde 'afleverset' die huishoudens nodig hebben om zich aan te sluiten op blok- en stadsverwarming mag alleen worden verhuurd tegen een maximumtarief dat de ACM vaststelt.

Overig Bouwnieuws

Vier bedrijven beboet voor ondeskundig sloop schuren met asbest 11-08-2020
Weer meer hypotheken afgesloten met NHG 11-08-2020
Waterschap voert groot project grotendeels stikstofvrij uit 11-08-2020
'Haven en woningbouw Rotterdam in problemen door geluidsnormen' 10-08-2020
Gemeenten zetten bij nieuwbouw woonplicht in tegen beleggers 10-08-2020
Hunter Douglas krijgt flinke tik door coronacrisis 06-08-2020
'Meeste hypotheken in één kwartaal verstrekt sinds 2008' 06-08-2020
'Scholen moeten ventilatiesystemen controleren' 06-08-2020
Leiden gaat twee grote sportcomplexen bouwen 05-08-2020
Coronacrisis zorgt voor een verschuiving in de kantorenmarkt 04-08-2020
 

Onze partners

  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
Sluit deze advertentie