Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - veh-veel-gebreken-bij-oplevering-nieuwbouwwoningen
Javascript is uitgeschakeld

VEH: 'Veel gebreken bij oplevering nieuwbouwwoningen'

Geplaatst: 11-06-2019
VEH: 'Veel gebreken bij oplevering nieuwbouwwoningen'

AMERSFOORT - Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis registreerden in 2018 gemiddeld 21 gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dat is net zo veel als een jaar eerder. “Kopers moeten goed opletten bij de oplevering van hun nieuwe woning”, waarschuwt woningmarktspecialist Maud Weide. “Het is helaas uitzonderlijk dat een huis zonder gebreken wordt opgeleverd.

Bij grote gebreken moeten kopers soms zelfs hun verhuizing uitstellen. Hoe meer mankementen aan de nieuwe woning, hoe kostbaarder het wordt voor de koper en de bouwer.”

Het is de hoogste tijd dat het aantal bouwgebreken afneemt. De vereniging nodigt daarom de brancheverenigingen van bouwers uit om verbeteropties te bespreken. Daarnaast blijft Vereniging Eigen Huis gemeenten erop wijzen dat zij bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee kunnen laten wegen.

Veelvoorkomende gebreken
Bovenaan de lijst met gebreken staan slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen. Daarnaast komen bouwkundigen veel gebreken tegen in gevels, keukens en sanitair: muren die niet vlak zijn, beschadigde plafonds, loszittende tegels, lekkage door slechte kitnaden of krassen in het bad waar bouwvakkers met hun werkschoenen in hebben gestaan. Technische installaties zoals een balansventilatiesysteem werken niet goed als ze niet zijn ingeregeld of als de buizen niet recht lopen.

Werkdruk
De meeste fouten lijken te worden gemaakt door een hoge werkdruk, gebrekkige coördinatie en schaarste aan personeel. Een bouwer die een woning oplevert met veel gebreken kan toch een tevreden klant overhouden als hij zorgt dat de fouten snel worden hersteld. Dan is de koper van een huis met 50 kleine gebreken en een alerte bouwer uiteindelijk veel meer tevreden dan de koper die slechts 7 gebreken heeft, maar eindeloos moet wachten op het herstel.

Vrijstaande huizen meeste gebreken
De meeste oplevergebreken worden genoteerd in vrijstaande woningen, die vaak groter zijn dan andere woningtypen. Hier steeg het gemiddeld aantal gebreken in vier jaar tijd van 22 naar 29 (+ 32%). Voor alle nieuwbouwwoningen bij elkaar steeg het aantal oplevergebreken gemiddeld van 15 naar 21 (+ 40%).

Soms wel 34 bouwfouten per woning
Vereniging Eigen Huis onderzocht in welke gemeenten vorig jaar de meeste opleveringsgebreken voorkwamen*. In de gemeente Best leverden bouwers woningen op met gemiddeld 34 gebreken, gevolgd door bouwers in Aalsmeer (31), Zoetermeer (31), Waalre (31), Leiden (31), Helmond (31), Maassluis (31), Maasdriel (30), Hendrik-Ido-Ambacht (29) en Zuidplas (29). Het best scoorden bouwers in de gemeente Zundert. Daar noteerden bouwkundigen gemiddeld maar 11 gebreken per woning. Op de website van Vereniging Eigen Huis is te zien hoe bouwers in 170 gemeenten presteerden en staan opleveringstips voor nieuwbouwkopers.

Nieuwe wet Wkb
In mei werd de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) aangenomen. Bouwers moeten vanaf 2021 ook een gebrek herstellen dat bij de oplevering over het hoofd is gezien. Het maakt een eind aan veelvoorkomend gesteggel tussen koper en bouwer over gebreken die bij de oplevering al dan niet hadden kunnen worden gezien. De nieuwe wet verandert ook het toezicht tijdens de bouw, dat van gemeenten naar private bouwinspecteurs gaat.

Overig Bouwnieuws

'Stikstofkwestie kost bouwers miljarden omzet' 22-08-2019
BAM draait verlies over eerste half jaar 2019 22-08-2019
Groter onderzoek OVV naar dak AZ-stadion 20-08-2019
84 miljoen voor subsidieregeling isoleren woningen 19-08-2019
Ramen in gebouw ministerie aan Rijnstraat springen kapot 19-08-2019
Drie kandidaten voor aanpak Boijmans 19-08-2019
Geen nieuwbouw Roermond om stikstofuitspraak 19-08-2019
Corporaties domineren huursector grote steden 19-08-2019
Dakconstructie AZ-stadion te licht door bezuiniging 19-08-2019
Bereikbaarheid Archidat Bouwformatie tijdens bouwvak 05-08-2019
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
Sluit deze advertentie