Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - vestia-trekt-zich-ook-terug-uit-westland
Javascript is uitgeschakeld

Vestia trekt zich ook terug uit Westland

Geplaatst: 03-12-2020
Vestia trekt zich ook terug uit Westland

NAALDWIJK - Woningcorporatie Vestia heeft een akkoord bereikt met lokale corporaties over de verkoop van de woningportefeuille in de gemeente Westland. In totaal gaat het om zo'n 3250 woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed, die overgaan naar lokale corporaties. De verkoop maakt onderdeel uit van het plan om Vestia weer financieel gezond te maken. Toezichthouders moeten nog wel instemmen met de deal.

Vestia kwam in 2012 in ernstige financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Vestia gaat in de nasleep van de derivatenaffaire nog altijd gebukt onder een miljardenschuld en hoge rentelasten. Er is daarom extra geld nodig om Vestia er bovenop te helpen.

Eerder was bekend dat Vestia in verschillende gemeenten zijn woningen wil verkopen. Zo werden in Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp al woningen van de hand gedaan. Ook voor het bezit in Bergeijk, Brielle en Zuidplas wil Vestia voor komende zomer koopovereenkomsten sluiten. In totaal gaat het om ruim 10.000 woningen. Hiervan is nu ongeveer de helft verkocht.

De Westlandse woningen worden overgedaan aan Arcade, Wonen Midden-Delfland, Wassenaarsche Bouwstichting en Wonen Wateringen. Naar verwachting vindt de overdracht plaats op 31 december 2020. Vestia blijft het onderhoud, de verhuur en de incasso uitvoeren tot 1 april volgend jaar. Een aantal Vestia-medewerkers gaat over naar de nieuwe eigenaren.

In totaal verhuurt, verkoopt en beheert Vestia zo'n 65.000 woningen. De corporatie wil zich nu vooral richten op "kerngemeenten" Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken merkt op dat de overeenkomst ervoor heeft gezorgd dat sociale huurwoningen behouden blijven "voor die grote groep mensen die deze huurwoningen hard nodig" heeft. Ze spreekt in het bijzonder haar dank uit aan de overnemende corporaties. Naar verwachting gaan de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog dit jaar akkoord.

Overig Bouwnieuws

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer 26-01-2021
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie 26-01-2021
Huizenprijzen stegen in Groningen het hardst 26-01-2021
Vattenfall gaat samenwerken met Shell voor waterstoffabriek 26-01-2021
Installatiebranche heeft groeiend tekort aan vakmensen 26-01-2021
'Veel mensen moeten huis uit bij einde aflossingsvrije hypotheek' 26-01-2021
Farmabedrijven investeren miljarden in Nederland 26-01-2021
Heijmans haalt grote onderhoudsklus vaarwegen binnen 26-01-2021
'Lagere overheden hebben bijna twee miljard nodig voor klimaatakkoord' 26-01-2021
'Waterstof onmisbaar in duurzame economie' 26-01-2021
 

Onze partners

  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • IVC Group
  • Holland Mast
  • Holonite
Sluit deze advertentie