Waterschappen noem grondstoffen uit rioolwater geen afval
Javascript is uitgeschakeld

Waterschappen: 'Noem grondstoffen uit rioolwater geen afval'

Geplaatst: 05-05-2022
Waterschappen: 'Noem grondstoffen uit rioolwater geen afval'

DEN HAAG - Grondstoffen die uit rioolwater worden teruggewonnen moeten niet langer als "afval" worden aangemerkt, vinden de waterschappen. Dat stempel kan namelijk het hergebruik van de stoffen in de weg zitten.

Uit het vieze water worden tal van nuttige grondstoffen gehaald, zoals cellulose, fosfaat en het bindmiddel Kaumera, dat van rioolslib wordt gemaakt. Om dat hergebruik verder te bevorderen, is het volgens de Unie van Waterschappen nodig dat de wet- en regelgeving over afval wordt aangepast. Veel regels stammen nog uit de jaren 70 "toen men nog uitging van de gedachte dat een product een afvalstof zou worden", schetst de koepelorganisatie.

Het blijft belangrijk om mens en milieu te beschermen tegen vervuiling door afvalstoffen, erkennen de waterschappen, maar ze wijzen erop dat Nederland grote ambities heeft om de economie helemaal circulair te maken tegen 2050. Dat wil zeggen dat grondstoffen telkens weer opnieuw worden gebruikt.

Voor twee stoffen is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een tijd bezig de afvalstatus op te heffen. "Deze procedure duurt al bijna zes jaar", aldus de waterschappen. Ze zouden dit graag nog zien gebeuren met zestien andere grondstoffen. "Een hoger tempo is dus noodzakelijk."

Volgende week woensdag vergadert een commissie van de Tweede Kamer over de circulaire economie. Ook recyclingbedrijf Renewi heeft in aanloop naar die vergadering plannen gedeeld om meer te recyclen. Zo stelt het bedrijf voor om vanaf een bepaald gewicht "een absoluut verbrandingsverbod" in te stellen op materialen die gerecycled kunnen worden. Vooral bij bedrijven kan het volgens Renewi beter. De overheid zou hen bijvoorbeeld kunnen verplichten tot het sorteren van bepaalde afvalstromen. Het bedrijf wijst naar nieuwe wetgeving in Vlaanderen als goed voorbeeld.

In Nederland wordt jaarlijks nog 7 miljoen ton afval verbrand, becijfert Renewi. "Dat is spijtig, want de hierin aanwezige grondstoffen gaan daardoor definitief verloren en kunnen dus niet worden ingezet als secundaire grondstoffen voor de productie van nieuwe producten", aldus het bedrijf, dat verder wijst op CO2-uitstoot die "vermeden had kunnen worden".

Overig Bouwnieuws

Verzekeringsbranche: veel schade door extreem weer in 2021 30-06-2022
Corporaties moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen bouwen 30-06-2022
Claim tegen NAM voor 'openstaande' 190 miljoen 30-06-2022
Product vaak ten onrechte als ‘circulair’ verkocht 30-06-2022
Gasunie begint met aanleg landelijk waterstofnetwerk 29-06-2022
CBS: aandeel hernieuwbare energie op totale verbruik gedaald 29-06-2022
Hornbach boekt recordomzet in eerste kwartaal 29-06-2022
Provincies willen niet hard ingrijpen in stikstofcrisis 29-06-2022
Provincie en gemeente steken miljoenen in ov voor woningbouw 29-06-2022
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie 28-06-2022
 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
Sluit deze advertentie